Sri Lanka overveldet av flyktninger

Flykningene strømmer ut fra krigssonen. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pSri Lanka ber verden om hjelp til å takle den enorme mengden med tamilske flyktninger som har strømmet ut av krigsområdene denne uken. Leirene er overfylte, og verre vil det bli, ifølge FN.</p

Fakta om krigen på Sri Lanka  

• LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam), også kalt Tamiltigrene, ble grunnlagt på 1970-tallet for å kjempe for en egen tamilsk stat nord og øst på Sri Lanka.

• Den væpnede kampen mot myndighetene på Sri Lanka begynte for alvor i 1983.

• Mer enn 76.000 mennesker er drept i krigen.

• I i februar 2002, undertegnet Tamiltigrene og regjeringen en formell våpenhvileavtale med norsk meklingsbistand.

• Forhandlingene om en fredsavtale brøt sammen i 2003. Kampene brøt ut igjen for fullt i 2006.

• 2. januar i år tok regjeringsstyrkene kontroll over Tamiltigrenes hovedstad Kilinochchi. 25. januar erobret hæren den siste større LTTE-kontrollerte byen Mullaittivu nordøst i landet.

• LTTE kontrollerer nå kun en sone på rundt 12 kvadratkilometer.

• Opptil 20.000 sivile skal være igjen i krigssonen, mens rundt 100.000 har flyktet fra området de siste dagene.

• Ifølge FN er 4.500 sivile drept de siste tre månedene.

(Kilder: AP, NTB) (©NTB)

Fortsatt er det stor uro for de sivile som er igjen i krigssonen nordøst på Sri Lanka. Men situasjonen er også svært vanskelig for de om lag 100.000 menneskene som har kommet til regjeringskontrollert område i løpet av de siste dagene.

Mottaksapparatet er i ferd med å bryte sammen, varsler FN.

– Leirene er nå ekstremt overfylte, og det kommer til å bli enda verre de neste dagene, sier FN-talsmann Gordon Weiss.

Organisasjonen bekrefter at mellom 90.000 og 100.000 mennesker har flyktet fra krigssonen siden mandag. De blir ført bort fra fronten, til flyktningleire der det allerede befinner seg over 80.000 mennesker.

– Det er helt på grensen av hva systemet klarer å håndtere, sier Weiss.

Fortsatt krig

Mens oppmerksomheten nå flyttes til flyktningene, har hæren fortsatt ikke tatt kontroll over det lille kystområdet der geriljagruppa LTTE (Tamiltigrene) har forskanset seg sammen med tusenvis av sivile.

I begynnelsen av uka varslet regjeringen at det bare var timer om å gjøre før seieren er innkassert, men fortsatt ser LTTEs kommandolinjer ut til å være intakte, noe som gjør at krigen fortsetter.

En talsmann for hæren sa torsdag at soldater var på vei mot kyststripa der LTTEs øverste leder, Velupillai Prabhakaran, antas å befinne seg.

LTTE-lederne har varslet at de aldri vil overgi seg.

Ber om hjelp

Sri Lankas regjering ber nå om hjelp fra verdenssamfunnet til å ta hånd om alle flyktningene. Situasjonen er prekær, og flyktningene mangler både rent vann, sanitære anlegg, medisinsk hjelp og tak over hodet, ifølge landets utenriksminister.

Regjeringen har helt siden september stengt de aller fleste hjelpeorganisasjonene ute fra krigssonen, men nå får FN og en rekke andre organisasjoner lov til hjelpe flyktninger som har tatt seg ut av det LTTE-kontrollerte området.

Opptil 20.000 mennesker er fortsatt inne i krigssonen, ifølge regjeringen, men tallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder. Sri Lankas myndigheter har hele tiden anslått at antall sivile inne i området er lavere enn hva FN har ment.

FN-debatt

På et lukket møte i FNs sikkerhetsråd onsdag ble det uttrykt stor bekymring for krigens sivile ofre.

Mexicos FN-ambassadør, Claude Heller, sier at flere land rettet sterk kritikk mot LTTE for ikke å la sivile forlate sonen.

– Vi krever at LTTE umiddelbart legger ned våpnene, tar avstand fra terrorisme, tillater evakuering av de gjenværende sivile i konfliktområdet med hjelp fra FN, og at gruppen tar del i den politiske prosessen, sa Heller etter møtet.

Mexico har for tiden formannskapet i Sikkerhetsrådet.

Andre diplomater sa imidlertid at flere land, blant dem Kina og Russland, er imot en formell debatt om Sri Lanka fordi de mener krigen er en intern sak for Sri Lanka som verdenssamfunnet ikke bør blande seg i. (©NTB)


Oppdatert med en utvidet versjon.