Tøff test for ANC i Sør-Afrika

NY STIL: Jacob Zuma og ANC får trolig beholde makten i Sør-Afrika, men Zuma innfører trolig en ny stil som president, mener forsker. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pANC vil etter alle solemerker få fornyet tillit som regjeringsparti i Sør-Afrika. Men opposisjonen kan blir styrket, og Jacob Zuma innfører trolig en ny stil som president, mener forsker.</p

En sterkere opposisjon kan også bidra til fornyelse i sørafrikansk politikk.

Den tidligere frigjøringsbevegelsen har fortsatt en høy stjerne hos mange sørafrikanere, og ANC tar da også valgseieren for gitt. Men ANC får utvilsomt større konkurranse ved årets valg enn tidligere.

Tidligere president Nelson Mandela avlegger sin stemme i det sørafrikanske valget onsdag. (Foto: Scanpix)

Mindre opposisjonspartier har fått økt støtte fra enkelte misfornøyde velgergrupper. Folkekongressen (COPE) er det første svarte, troverdige alternativet til ANC og har fått økende støtte særlig blant den voksende, svarte middelklassen.

Også det største opposisjonspartiet, Den demokratiske alliansen, med den hvite partilederen Helen Zille, håper på et godt valg med slagordet «Stopp Zuma». Partiet har framfor alt spilt på folks misnøye med ANCs korrupsjonsrykte.

Gunstig

Elling N. Tjønneland, Sør-Afrika-ekspert og forsker ved Chr. Michelsen Institutt (CMI), understreker at det er svært bra for demokratiet med en levende opposisjon.

– Det blir derfor spennende å se hvor stor oppslutning COPE vil få, sier han til NTB. Derimot tror han ikke ANC vil by på store politiske endringer etter valget.

– Det blir mer snakk om ulik stil og væremåte. Zuma har en helt annen stil enn tidligere president Thabo Mbeki, som fikk kritikk både for sin væremåte og sin håndtering av saker, sier Tjønneland.

– I sin retorikk legger Zuma langt sterkere vekt på de aller fattigste, og behovet for å ruste opp landsbygda. Han er mer lydhør for det som ikke fungerer, framholder forskeren.

Kontroversiell

Med fire koner og minst 18 barn er Zuma en kontroversiell figur. Nylig ble han frikjent for anklager om å ha voldtatt en hivpositiv kvinne.

– Zuma er mildt sagt fargerik. Han er jo blant annet kjent for å være en tradisjonell patriark, med konservative holdninger i kjønnsspørsmål.

– Men han er også en person som ser ut til å ta Sør-Afrikas problemer på alvor, og setter utfordringene på dagsorden. Han har åpnet opp for mer politisk debatt i ANC etter Mbeki som la lokk på mye, sier Tjønneland, som framholder at Zuma er en person som har stor vilje til å snakke med andre og høre på andres meninger.

– Det er en styrke. ANC er dessuten en sterk politisk bevegelse, og de er flinke til å gripe inn når det politiske lederskapet gjør andre ting enn det de ønsker. De er i stand til å kaste sine ledere, det viste de med Mbeki, sier Tjønneland.

Zuma har selv sagt at han ivrer etter å sette sammen en ny regjering som skal bringe synlige forandringer for landets fattige svarte befolkning.

Lange køer

Køene av stemmeberettigede kveilet seg rundt stemmelokalene i Sør-Afrika onsdag. Flere av velgerne hadde møtt fram grytidlig utstyrt med stoler, pledd og kaffekanner, vel forberedt på lang ventetid utenfor de nærmere 20.000 valglokalene som er satt opp rundt om i landet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Jeg tror folk vil gi ANC et større mandat, slik at partiet kan klare å håndtere regjeringsutfordringen bedre. Husk at Roma ble ikke bygget på en dag, sa 72 år gamle Alex Saziwa til Reuters da han avla stemme onsdag.

23 millioner mennesker har stemmerett under valget på ny nasjonalforsamling og nye provinsforsamlinger i Afrikas økonomiske stormakt.

Valganalytikere tror ANC vil vinne mellom 60 og 66 prosent av stemmene. I 2004 fikk de rundt 70 prosent.

Stemmelokalene stenger kl. 21, og de første resultatene er ventet natt til onsdag. (©NTB)