Vi vil ha økte skatter

Folk betaler gjerne mer i skatt dersom man vet at pengene går til eldreomsorg eller helsevesen. (Illustrasjonsfoto: Scanpix) Les mer Lukk

<pÅtte av ti spurte er villige til å betale mer skatt, spesielt hvis de vet at pengene går til eldreomsorg eller helsevesenet. Det viser en ny meningsmåling.</p

Oslo (NTB): Det er tydeligvis en myte at folk flest ønsker å betale mindre skatt. En ny rapport fra forskningsstiftelsen Fafo viser nemlig at folks skattetrøtthet ikke har økt de siste årene, skriver Dagsavisen.

I september 2008 var 44 prosent uenige i at det offentlige bør kutte i offentlig virksomhet for å få ned skattene, mens 42 prosent er enige. I 1992 var de tilsvarende tallene 30 og 48 prosent.

Den nye rapporten viser at folk særlig er positive til høyere skatter hvis de vet at pengene går til gode formål som helse, utdanning og eldreomsorg.

Hele 80 prosent svarte ja på at de selv ønsker å betale mer skatt enn i dag hvis det kommer eldreomsorgen til gode. Andelen var 76 prosent hvis de økte offentlige inntektene går til helsesektoren eller skole og utdanning.

– Folk er ikke villige til å betale mer skatt generelt, men ønsker å se effekten av at det går til gode formål. Mange er villige til å betale mer skatt til bestemte samfunnsområder, sier Hanne Bogen, som står bak rapporten sammen med Åsmund Arup Seip.

Meningsmålingen er gjort i september, før finanskrisen slo til for alvor. Bogen utelukker derfor ikke at folk kanskje er mindre villige til å betale mer skatt nå. (©NTB)