Nekter å stanse blodbadet på Sri Lanka

BLODBAD: Tamiltigrene (LTTE) sendte tirsdag ut bilder av krigens grusomheter. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pBildene fra blodbadet på Sri Lanka er hjerteskjærende. Men partene nekter å bøye av for press om våpenhvile.</p

En liten gutt med gjenklistret øye og en blodig bandasje rundt hodet. En apatisk kvinne liggende på bakken siden av en mann med blodig, skitten rygg. Tamiltigrene (LTTE) sendte tirsdag ut bilder av krigens grusomheter.

Det siste døgnet har titusenvis av sivile strømmet ut fra det siste området som LTTE kontrollerer nordøst på Sri Lanka. Men fortsatt kan så mange som 50.000 være fanget i krigsområdet, som tirsdag ble kraftig beskutt av srilankiske regjeringsstyrker. Hva som skjer med dem som fortsatt er fanget av kamphandlingene, vet omverdenen lite om.

Hjelpeorganisasjoner betegner situasjonen for sivilbefolkningen som katastrofal, og USA gikk tirsdag ut med en appell til partene.

Bøyer ikke av

– Vi har mottatt rapporter om at antallet døde og sårede stiger som følge av den opptrappede militære aktiviteten. Vi ber både regjeringen og LTTE om å avstå fra kamper inne i den kampfrie sonen, uttalte talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Robert Wood tirsdag.

– Vi ber LTTE om å la sivile få reise ut av konfliktområdet. Vi har forstått det slik at LTTE har skutt mot sivile som har forsøkt å reise ut av området, la han til.

–62.600 sivile tamiler har nå kommet ut av området, og strømmen av flyktninger fortsetter, opplyste en talsmann for regjeringshæren tirsdag.

Srilankiske regjeringsstyrker rykker stadig framover i kampen mot Tamiltigrene, som fortsatt nekter å overgi seg. Ingen av partene i krigen bøyer av for internasjonalt press.

Solheim rystet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier det er uakseptabelt at hundrevis av sivile blir drept eller skadet i sluttkampene.

– Tamiltigrene hevder å kjempe på vegne av tamilene på Sri Lanka. De må sikre at alle som vil kan komme seg ut, og slutte å skyte på dem, understreker Solheim.

– Det er nå nødvendig at srilankiske myndigheter og Tamiltigrene slipper internasjonale hjelpeorganisasjoner til overalt hvor sivile befinner seg, slik FNs generalsekretær har krevd.

– Norge forventer at de som flykter ut av krigsområdet får en anstendig behandling. De må ikke utsettes for mishandling og sikkerheten deres må ivaretas. De må registreres for å sikres mot forsvinninger, og de må få vende tilbake til sine hjem så raskt som mulig, sier Solheim, som opplyser at Norge gir 20 millioner ekstra kroner til hjelpearbeidet på Sri Lanka.

Gir seg ikke

Partene i krigen gir helt ulike versjoner av hva som nå skjer på den lille kyststripen nordøst på øya.

Mens militæret på Sri Lanka sier de redder tusenvis av sivile, sier Tamiltigrene at hærens offensiv forårsaker et blodbad. Bare i løpet av mandagen ble 1.000 sivile drept og over 2.000 såret, hevder geriljaen.

– Vi overgir oss aldri. Vi vil kjempe og er sikre på å vinne med hjelp fra det tamilske folk, sier generalsekretæren i LTTEs såkalte fredssekretariat, Seevaratnam Puleedevan. Han sier også at kampene ledes av LTTEs øverste leder, Velupillai Prabhakaran. (©NTB)