Hadde tenkt å kalle jødeutryddelsen «tvilsom»

STANSET: Irans president Mahmoud Ahmadinejad fikk ikke lov å betvile Holocoust i sin tale. Les mer Lukk

<pIrans president Mahmoud Ahmadinejad hadde planlagt å betvile jødeutryddelsen under andre verdenskrig i talen til FN-konferansen i Genève mandag. Men i siste liten ble talen endret.</p

I den opprinnelige teksten som Ahmadinejad ga til FN-representanter, ble holocaust omtalt som «tvetydig og tvilsom», framgår det av opplysninger som FN i Genève offentliggjorde tirsdag.

Verken FN eller Irans representasjon i Genève kunne tirsdag si hvorfor teksten ble endret. Men FNs generalsekretær Ban Ki-moon møtte Ahmadinejad rett før talen og påpekte at FN har vedtatt resolusjoner som både avviser likestilling mellom sionisme og rasisme, og som bekrefter de historiske fakta rundt holocaust.

– Etter andre verdenskrig grep de til militær aggresjon for å gjøre en hel nasjon hjemløs med påskudd i jødiske lidelser og det tvetydige og tvilsomme spørsmålet om holocaust, sto det i den opprinnelige taleteksten.

Flere vestlige land med USA i spissen har boikottet konferansen, mens EU-land og enkelte andre forlot konferansen under Ahmadinejads tale. Noen lands representanter ble sittende, blant annet Norge ved utenriksminister Jonas Gahr Støre, som talte rett etter Ahmadinejad og tok skarp avstand fra hans tale.

Støre har etterpå gjort det klart at han også ville ha forlatt lokalet om Ahmadinejad hadde betvilt holocaust direkte. (©NTB)