E. coli-smitte trolig fra samme bakterie

SAMMENHENG: Folkehelseinstituttet mener de siste fem E-coli tilfellene i Norge stammer fra samme bakterie. (Foto: Colorbox). Les mer Lukk

<pAnalyser som Folkehelseinstituttet har gjort viser at barnet fra Vestfold som er smittet av E. coli, trolig er smittet av samme bakterie som de øvrige barna i utbruddet.</p

Til sammen er dermed fem barn fra forskjellige deler av landet koblet til samme utbrudd.

– Det har vært komplisert å avgjøre om E. coli-bakterien fra denne pasienten er identisk med de andre. Den genetiske undersøkelsen viser at bakterien er svært lik, men ikke helt identisk. Vi regner likevel med at det er samme utbruddsstamme som har gitt sykdom også hos dette barnet, siden mindre genetiske endringer kan forekomme, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland til Folkehelseinstituttets nettsider.

Tidligere i år ble to toåringer i Tromsø og Nordfjordeid smittet av den fryktede bakterien. Begge utviklet den livsfarlige sykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), og i januar døde den to år gamle gutten fra Nordfjordeid.

I 2006 ble totalt 18 personer over store deler av landet syke av E. coli etter å ha spist morrpølse fra Terinas anlegg i Sogndal. 16 av de smittede var barn og ett av dem døde.(©NTB)