Apati blant unge velgere i Sør-Afrika

VALG: En innbygger i en fattig bydel i Durban går forbi valgplakater, dagen før valget i Sør-Afrika onsdag. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pMisnøye og apati preger unge sørafrikanere foran onsdagens valg. Mange tviler på at fortsatt ANC-styre vil føre til store endringer.</p

Mer om valget  

* De 19.726 valglokalene i Sør-Afrika åpner klokka 7.00 lokal tid onsdag og stenger klokka 21.00.

* Sørafrikanere i utlandet forhåndsstemte 15. april.

* Mer enn 23 millioner av Sør-Afrikas nær 50 millioner innbyggere er registrerte velgere.

* I alt 26 partier stiller i valget. De viktigste er Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC), med 297 av 400 seter i parlamentet etter valget i 2004, Den demokratiske alliansen med 47 seter, Inkatha med 23 seter og Folkekongressen (COPE), et nytt parti som består av ANC-utbrytere.

* Det råder liten tvil om at ANC også denne gangen vil vinne et overveldende flertall.

* Den 6. mai skal parlamentet velge ny president. ANCs kandidat er Jacob Zuma.

VIKTIGE PARTIER

Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC):

* Har styrt landet siden det første valget med allmenn stemmerett i 1994. Ledet av Nelson Mandela fram til 1999, og deretter av Thabo Mbeki til han ble tvunget til å gå av i september i fjor. Ledes nå av Jacob Zuma, som nylig fikk en korrupsjonstiltale mot seg henlagt av tekniske grunner. Partiet fikk over 70 prosent av stemmene i 2004.

Den demokratiske alliansen (DA):

* Står sterkest blant hvite velgere. Har sine røtter i den liberale bevegelsen som utgjorde den lovlige opposisjonen mot Nasjonalistpartiet under apartheidregimet. Da Nasjonalistpartiet i 2004 oppløste seg selv og ba sine medlemmer slutte seg til ANC, valgte de fleste isteden å gå til DA. Ledes av den tidligere anti-apartheid aktivisten Helen Zille, som er borgermester i Cape Town. Fikk 12 prosent av stemmene i 2004.

Folkekongressen (COPE):

* Grunnlagt i fjor av tidligere tilhengere av Mbeki. Basert på motstand mot «populisten» Mbeki. Ledes av den lite kjente biskop Mvume Dandala, selv om partiet inkluderer langt mer kjente profiler. Ligger an til å få 8-9 prosent av stemmene ifølge meningsmålingene.

Kilder: AP og TT

ANC (African National Congress) har fortsatt en høy stjerne og stor troverdighet hos mange sørafrikanere etter at de fikk slutt på tiår med hvitt mindretallsstyre.

Både partiet og de fleste velgere tar valgseieren for gitt. Og det hersker liten tvil om at partileder Jacob Zuma, som satt ti år i fengsel sammen med Nelson Mandela, blir landets nye president.

Men blant de unge er det en utbredt oppfatning av at ANC-partiet er mer opptatt av fortidens kamp mot apartheid enn av framtidens kamp mot fattigdom og kriminalitet.

De unge velgerne blir en test på hvor lenge Afrikas eldste frigjøringsbevegelse kan holde seg på toppen av makten.

– Bryr meg ikke

– Jeg bryr meg ikke om årene de var i eksil. Jeg vil ha resultater nå, sier Shaun Rabany (20).

– Det var flott, det de gjorde. Men de kan ikke gjemme seg bak det for bestandig, sier han.

Mange unge sørafrikanere gir uttrykk for misnøye og apati i forkant av det fjerde frie valget siden apartheidregimet falt. Noen av dem som kan bruke stemmeretten sin nå, var bare tre år da Nelson Mandela vant det første demokratiske valget i 1994.

Mandela blir fortsatt beundret av unge sørafrikanere. Færre er like begeistret for Jacob Zuma, som fram til for en måned siden fortsatt var tiltalt for korrupsjon, en tiltale som nå er frafalt.

En som Obama

Dagens unge sørafrikanere ser heller utover landegrensene for å finne sine helter, som Barack Obama i USA.

– Jeg vil bare stemme når en som Obama, som vet hvordan man snakker med de unge, starter et parti her, sier 18 år gamle Lungiswai Booi.

Av Sør-Afrikas 23,1 millioner registrerte stemmeberettigede, er nesten en tredel mellom 18 og 29 år. Zuma prøver så godt han kan å appellere til ungdommen. «Det er kult å være med i ANC», sier han. Men de færreste lar seg imponere.

– Av og til føler jeg at jeg er forpliktet til å stemme på ANC på grunn av kampen de kjempet. Men det var jo da, og jeg identifiserer meg i grunnen lite med den kampen, sier den 20 år gamle studenten Dineo Langa.

Usselt liv

Istedenfor svulstige ord vil ungdommen ha konkrete planer for framtiden. De vil vite hvordan Zuma og ANC skal skape en framtid uten kriminalitet, fattigdom og aids, problemer ANC har lovet å løse siden 1994, men uten å lykkes.

Millioner av svarte sørafrikanere lever fortsatt i usle townships i et land som ligger på toppen på verdens krimstatistikker. Og hver dag dør om lag 1.000 mennesker av aidsrelaterte sykdommer.

Skuffelse, ikke håp, preger mange sørafrikanere, og da særlig de unge. Velstand, utdanning og løfter om et godt liv er forbeholdt rike hvite og noen få svarte millionærer, med gode kontakter til ANC-toppen. (©NTB)