Økt press mot Iran etter journalistdom

TRAPPER OPP PRESSET: Hillary Clinton uttalte mandag at hun håper at myndighetene i Iran vil gjøre noe så fort som mulig for å få i stand en rask løslatelse og hjemreise for journalisten Roxana Saberi. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pIranske dommere lover å gi den iransk-amerikanske journalisten Roxana Saberi ny rettssak. USA trapper opp presset for å få henne løslatt.</p

– Hun er blitt utsatt for en prosess som har vært lukket, uforutsigbar og vilkårlig. Vi håper at myndighetene i Iran, deriblant justisvesenet, vil gjøre noe så fort som mulig for å få i stand e

Iranske dommere lover å gi den iransk-amerikanske journalisten Roxana Saberi (bildet) ny rettssak. (Foto: Scanpix)

n rask løslatelse og hjemreise, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton mandag.

Også EU ber nå om at Iran løslater den 31-årige kvinnen, som i forrige uke ble dømt til åtte års fengsel for spionasje.

– EU er dypt bekymret for dommen, sier det tsjekkiske EU-formannskapet i en uttalelse. EU mener i likhet med USA at rettssaken ikke gikk riktig for seg.

Foreldre på besøk

Mandag fikk Saberi besøk av sine foreldre for første gang etter at hun i forrige uke ble dømt etter én dags rettssak bak lukkede dører.

– Hun ser ut til å ha det greit, sa Saberis iranskfødte far, Reza, etter besøket. Han sa også at datteren ser fram til en ny rettssak fordi hun mener dommen er for streng.

Saberi sitter nå innesperret i det beryktede Evin-fengselet nord for Teheran. Hun er født i USA og vokste opp i North Dakota og ble i 1997 kåret til Miss North Dakota. De seks siste årene har hun bodd i Iran, der hun har arbeidet som frilansjournalist for blant annet BBC.

Foreldrene bor fortsatt i North-Dakota, men er kommet til Iran i et forsøk på å få datteren løslatt.

At også Irans president Mahmoud Ahmadinejad har engasjert seg i saken, skaper håp om at dommen mot Saberi kan bli omgjort.

Søndag kom den sterkt konservative presidenten med en uventet uttalelse om at Saberi-saken burde bli gjennomgått på nytt. I praksis var det en ordre til det iranske rettsvesenet, som mandag ga beskjed om at Saberi skal få en ny og rettferdig rettssak.

Kun iransk advokat

Beskjeden om ny rettssak i en høyere rettsinstans betyr likevel ikke at Saberi får ta imot hjelp fra den sveitsiske ambassaden, som representerer amerikanske interesser i Iran.

– Vi handler i henhold til våre lover for iranske statsborgere. Hun er iraner og har full tilgang til advokat, sier Hassan Ghashghavi, talsmann for det iranske utenriksdepartementet.

Saberi har både iransk og amerikansk statsborgerskap, men dobbelt statsborgerskap er ulovlig i Iran.

Diplomatisk spill

Ghashghavi benekter at Saberi er en brikke i et diplomatisk spill etter at USAs president Barack Obama har strukket ut en hånd til Iran. USA brøt alle diplomatiske forbindelser med Iran etter den islamske revolusjonen i 1979.

Enkelte analytikere mener at de blandede budskapene fra Iran tyder på politisk splittelse blant landets ledere, og at dommerstanden forsøker å hindre en mer dialogvennlig linje overfor USA.

For to år siden pågrep amerikanske soldater fem iranere nord i Irak etter anklager om oppvigleri. Tre av de fem sitter fortsatt fengslet. (©NTB)