Thomas Quick krever rettssak gjenopptatt

GJENOPPTAKELSER: Thomas Olsson (t.v.), advokaten til den drapsdømte Thomas Quick, begjærer gjenopptakelse av en av drapssakene Quick er domfelt i. Olsson varsler at flere gjenopptakelsesbegjæringer vil komme. (Foto: Bertil Ericson / SCANPIX) Les mer Lukk

<pDen svenske seriedrapsmannen Thomas Quick har søkt om gjenopptakelse av en av de mange drapssakene han er dømt for.</p

Mer om Thomas Quick  

* Født Sture Ragnar Bergvall, 26 april 1950 i Falun, Sverige. Tok navnet Thomas Quick, men har nå tatt tilbake sitt opprinnelige navn.
* Er dømt for til sammen åtte drap. Tre av de drepte var nordmenn: Trine Jensen i 1981, Gry Storvik i 1985 og Therese Johannessen i 1988.
* Har tilstått mer enn 20 drap i Sverige, Finland og Norge.
* Alle domfellelsene er bygd på hans egne tilståelser. Det foreligger ingen tekniske bevis som knytter ham til noen av drapene.
* Er dømt til tvungen psykiatrisk behandling på lukket avdeling.
* I desember i fjor trakk han alle tilståelsene. Gjennom sin advokat har han nå begjært gjenopptakelse av den første av sakene.

(©NTB)

Quick, som nå har endret navn tilbake til døpenavnet Sture Bergwall, krever å bli frikjent for drapet på Yenin Levi, som han ble dømt for i 1997. Quick hevder han ble dømt på feilaktig grunnlag.

Begjæringen er den første av flere som Quick vil levere for flere drap han er dømt for, etter at han i desember i fjor trakk tilbake alle tilståelser han tidligere har kommet med.

Holdt tilbake informasjon

Quicks advokat, Thomas Olsson, hevder at statsadvokat Christer van der Kwast holdt tilbake vesentlig informasjon fra tingretten i Hedemora under rettssaken etter drapet på Levi. Han hevder også at en av politietterforskerne kom med feilaktige opplysninger da han forklarte seg under rettssaken.

Domstolen fikk heller ikke vite at det i politiets utredning var opplysninger som i vesentlige deler talte imot Quicks egne forklaringer, mener advokat Olsson.

Quick har tidligere tilstått å ha begått mer enn 20 drap i Sverige, Norge og Finland, og han er dømt for åtte av dem. Tre av de drepte var norske: Trine Jensen i 1981, Gry Storvik i 1985 og Therese Johannessen i 1988.

Det foreligger ingen tekniske bevis som knytter ham til noen av drapene, og alle domfellelsene er bygd på hans egne tilståelser.

Fortrengte minner

I gjenopptakelsesbegjæringen framgår det blant annet at Quicks tilståelser bygger på fortrengte minner som «ble plukket fram» ved hjelp av uvitenskapelige terapimetoder. Advokat Olsson skriver også at Quick tilsto drapet på Levi mens han var påvirket av sterke medisiner og at han under etterforskningen beviselig tilsto to andre drap ved hjelp av informasjon fra etterforskerne og fra massemedia.

Quick er dømt til tvungen psykiatrisk behandling på lukket avdeling.

– Thomas Quick er en svært psykisk syk mann som man ikke kunne regne med ville ta hensyn til sine egne interesser, skriver Olsson i begjæringen.

Han hevder Quick ikke fikk en rettferdig rettssak, noe som førte til at han feilaktig ble dømt for drap han ikke hadde begått.

Olsson påpeker at begjæringen om gjenopptakelse er unik i svensk rettshistorie. Det har aldri tidligere hendt at en person som har tilstått drap og blitt dømt for det, senere trekker tilståelsen tilbake. (©NTB)