EU-land forlot salen da Irans president talte

President Mahmoud Ahmadinejad kalte Israel for en rasistisk myndighet og betegnet FNs sikkerhetsråd som en diskriminerende myndighet under sitt innlegg på FNs rasisme-konferanse mandag. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pUtenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble sittende da en rekke EU-land forlot salen i protest mot Irans president under FNs rasismekonferanse i Genève.</p

Mer om rasisme-konferansen  

* Avholdes 20. til 24. april i Genève og er en oppfølging av en konferanse holdt i Durban i Sør-Afrika i 2001. Den kalles derfor Durban II.

* Møtet skal gjennomgå utviklingen og oppfølgingen av prinsipperklæringen om og aksjonsplanen for bekjempelse av diskriminering og rasisme, som ble vedtatt av 168 land i Durban. I 2001 forlot Israel og USA møtet fordi arabiske land ønsket at slutterklæringen skulle erklære sionismen for rasistisk. I forslaget til slutterklæring fra årets møte er eksplisitte henvisninger til Midtøsten-konflikten fjernet.

* Genève-konferansen er i tillegg omstridt fordi Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som har reist tvil om holocaust, taler på åpningsdagen, og fordi muslimske land ønsker at også religionskritikk skal defineres som rasisme.

* USA, Canada, Israel, Nederland, Tyskland, Polen, New Zealand og Australia boikotter konferansen. Sverige og Storbritannia sender kun delegater på lavere nivå, ikke ministre.
(©NTB)

Genève/Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): President Mahmoud Ahmadinejad beskyldte Israel for å være «et grusomt og undertrykkende rasistisk regime» da han holdt sitt innlegg til forsamlingen mandag ettermiddag.

Det fikk en rekke europeiske land, blant dem Finland, Danmark og Frankrike, til demonstrativt å forlate salen.

– Grei markering

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), en av få vestlige ministere til stede på konferansen, valgte å bli sittende.

– Jeg skulle holde innlegg rett etter presidenteden, så ble jeg oppfordret av EU-land og andre land til å ta til motmæle, sier Støre.

Støre mener ytringsfriheten må respekteres også på FNs talerstol, men hadde samtidig sin egen grense for å skulle bli sittende. Også dialogforkjemperen Støre ville ha marsjert ut hvis Ahmadinejad hadde gjentatt sine tidligere fornektelser av Holocaust.

– Jeg tror kanskje grensen for meg ville gått der, sier Støre til NTB.

Før talen kritiserte Støre land som planla å marsjere ut, for «å fordype og forsterke motsetninger» og at det er et «paradoks» å kjempe for ytringsfrihet på denne måten. Men etterpå er han ikke like skarp.

– Jeg synes det er en grei markering å forlate salen i noen tilfeller. I denne sammenhengen syntes jeg det var riktig å høre hva han sa, for å gi mine egne argumenter mer tyngde, sier Støre.

Ros fra FN-sjefen

Fra talerstolens understreket han Ahmadinejads rett til å uttrykke seg, men tok avstand fra hans uttalelser.

Etter talen hadde Støre et bilateralt møte med FN-sjefen Ban Ki-moon, som takket Støre for talen.

– Han ga meg ros for å ha talt den iranske presidenten imot, sier Støre.

I talen kom imidlertid Støre også med kritikk av landene som valgte å boikotte møtet istedenfor å delta i debatten.

– Vi kan ikke overlate FNs talerstol til ekstremister, sa han og høstet klappsalver.

KrF-leder Dagfinn Høybråten kritiserer imidlertid Støre for ikke å ha blitt med EU-landenes ambassadører ut av salen og kaller det «trist og uforståelig».

– Symbolkraften i at holocaustfornekteren Ahmadinejad er æresgjest på en konferanse om menneskerettigheter på selve Holocaust-dagen må ikke undervurderes, sier Høybråten i en kommentar.

Israel, som var blant boikottlandene, valgte mandag å kalle hjem sin ambassadør til Sveits på grunn av konferansen.

– Balansert tekst

Den norske ministeren roste på sin side teksten som etter alt å dømme vil bli vedtatt på møtet. Alle referanser til konkrete konflikter er fjernet i teksten, som også er blitt betydelig kortet ned.

– Jeg kan ikke se noen ting i denne teksten som er et angrep på Israel, sier Støre til NTB.

Støre understreket i sin tale at Norge aldri ville ha støttet en tekst som for eksempel ville trekke Holocaust i tvil.

– Denne erklæringen har funnet en god balanse på mange av spørsmålene, blant annet at det er mennesker skal beskyttes, ikke religioner, sier han.

Klovneangrep

I sin omstridte tale betegnet Ahmadinejad FNs sikkerhetsråd som et system hvor verdens stormakter diskriminerer andre og tok til orde for å bekjempe «misbruket til sionistene og deres støttespillere».

– Det er på tide å reformere FNs sikkerhetsråd, inkludert den diskriminerende vetoretten, sa Ahmadinejad.

Men mens flere av landene forlot salen, klappet andre delegasjoner for flere av Ahmadinejads poenger. Idet den omstridte presidenten startet talen, ble han «angrepet» av en demonstrant iført neonfarget parykk, som resolutt ble kastet ut av salen. Fra tilskuerplassene i salen kom det også tilrop mot den iranske presidenten. (©NTB)