Selvmordsbomber mot flyktninger på Sri Lanka

Marinefartøyer patruljerer utenfor kysten av Sri Lanka. Regjeringshæren fortsetter sin framrykking mot den tamilske LTTE-geriljaen nordøst i landet, der fortvilte sivile forsøker å komme seg i sikkerhet. Mandag ble flyktningstrømmen rammet av selvmordsbombere.(Foto: David Gray, SCANPIX/REUTERS) Les mer Lukk

<pMidt i strømmen av flyktninger på Sri Lanka, utløste selvmordsbombere tre sprengladninger. Minst 17 mennesker ble drept og 200 kom til skade.</p

De sivile som flykter fra kampene nordøst på den krigsherjede øya, ble dermed rammet av nye tragedier mandag.

– Selvmordsbombere har i dag morges angrepet tusenvis av sivile tamiler som nå søker tilflukt hos Sri Lankas hær, het det på det srilankiske forsvarsdepartementets nettsider. – Minst 17 mennesker er drept, blant dem kvinner og barn, heter det videre.

Rømte over jordvoll

Minst 5.000 mennesker var mandag på vei ut av den vesle krigssonen etter at regjeringsstyrkene klarte å forsere en jordvoll som LTTE-geriljaen har bygget for å holde soldatene ute, ifølge en militær talsmann.

– Regjeringssoldater har gjenerobret jordmuren, og til nå er minst 5.000 mennesker reddet. Men kampene fortsetter, sa regjeringshærens talsmann general Udaya Nanayakkara ifølge nyhetsbyrået Reuters mandag.

Regjeringen anklager Tamiltigrene for å bruke sivile som menneskelige skjold. Ifølge militære talsmenn har rundt 68.000 mennesker til nå greid å flykte fra kampområdet, som har skrumpet inn til en liten enklave på mindre enn 20 kvadratkilometer nordøst på Sri Lanka.

President Mahinda Rajapakse sa mandag at tamiltigrenes «fullstendige nederlag» er umiddelbart forestående.

Tomme sykehus

Men opp til 70.000 skal fortsatt sitte fast i områder som står under tamiltigrenes kontroll. Legen Thiyagaraja Sathiyamoorthy, som arbeider i disse områdene, opplyser at nesten alle pasientene på sykehusene her, har flyktet.

Regjeringen i Colombo er satt under hardt press fra vestlige land, som krever at det innføres våpenhvile slik at sivilbefolkningen kan komme seg i sikkerhet. LTTE har avvist alle krav om at den må sørge for at de sivile trygt kan dra.

LTTE har blitt beskyldt for å bruke de sivile som levende skjold, men det avviser geriljaen.

Regjeringen hevder på sin side at Tamiltigrene utnytter alle pauser i kampene til å styrke sitt forsvar og til å gjøre det vanskeligere for flyktningene å komme seg unna. En våpenhvile vil derfor bare gjøre vondt verre, blir det sagt i Colombo.

Ingen kontakt

Tamiler i Norge har foreløpig ikke fått kontakt med slektninger og venner som kan bekrefte opplysninger om masseflukten, opplyser Rooban Sivarajah til NTB. Han er pressekontakt i organisasjonen Norsk Tamilsk Forum, som nå daglig arrangerer demonstrasjoner utenfor Stortinget, med krav om at Norge og det internasjonale samfunn må gjøre mer for å få i stand en våpenhvileavtale.

– Vi har ikke hatt kontakt med slektninger og venner i det tamilske områdene på over fire måneder, sier Rooban Sivarajah. Han oppfatter situasjonen som «veldig alvorlig». (©NTB)