Ap vil ha 2.000 nye leger til kommunene

Nestleder i Ap, Helga Pedersen, vil ha 2.000 nye fastleger ut til kommunene. Arkivfoto: Stein Ove Korneliussen. Les mer Lukk

<pArbeiderpartiet vil ha større deler av helsetjenestene ut i kommunene. Til det trengs det 2.000 nye leger, ifølge nestleder Helga Pedersen.</p

– Vi må lage en helsetjeneste hvor pasienten får tilbudet så nært sitt eget hjem som mulig. Løsningen på det er først og fremst kommunehelsetjenesten, sa nestleder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet da hun søndag talte til landsmøtet om forslaget til partiprogram for den kommende stortingsperioden.

Pedersen har ledet programkomiteen og konkluderte med at Norge vil ha 2.000 flere leger i 2015 enn i dag.

– I hovedsak må dette bli 2.000 nye fastleger i kommunene, sa hun.

I den omfattende samhandlingsreformen Ap ønsker å gjennomføre i løpet av de neste fire årene, skal en større del av spesialhelsetjenesten flyttes ut til kommunene. Hvis forslaget blir politikk, kommer kommunene dessuten til å tvinges til å gjøre mer forebyggende helsearbeid ved å bli pålagt en større del av regningen for sykehusbehandling gjennom DRG-systemet.

Til gjengjeld kommer de til å få flere milliarder å rutte med, ifølge Pedersen.

– Hvis man ender opp med 20 prosent DRG-finansiering til kommunene, betyr det at kommunene vil få overført 13 milliarder kroner for å medfinansiere sykehusbehandling for deres innbyggere, sa nestlederen.