Kamp om Zimbabwes diamanter

Zimbabwe har store diamantressurser som kan hjelpe landet ut av den økonomiske krisen. Men viseminister Murisi Zwizwai (bildet) i gruvedepartementet innrømmer at han ikke har oversikt over hvor diamanter som myndighetene har lagret, befinner seg. Ifølge organisasjonen PAC sitter myndighetene på diamanter for minst 150 milliarder dollar (1 milliard kroner) som ingen vet hvor er. Foto Bibiana Dahle Piene / SCANPIX. Les mer Lukk

<pStore diamantfunn kan være redningen for Zimbabwe. </p

Harare (NTB-Bibiana D. Piene): Men kampen om rikdommene har kostet et ukjent antall menneskeliv.

- Dette er bloddiamanter, slår organisasjonene Global Witness og Partnership Africa Canada (PAC) fast. De frykter at verdiene havner hos eliten som er lojal mot president Robert Mugabe.

I en fersk rapport skriver PAC at «diamantene kommer fra gruver som kontrolleres av politiske og militære gangstere, og de smugles ut av landet i bøttevis».

- Diamantindustrien i Zimbabwe er uten kontroll. Myndighetene har ekspropriert diamantområder og selskaper på ulovlig vis, og verdiene har gått til eliten i ZANU-PF (Mugabes parti) og til militæret, skriver PAC.

I begynnelsen av april ba Verdensforbundet for diamanthandel (WFDB) om et forbud mot handel med Zimbabwe-diamanter, mens EU har bedt det internasjonale sertifiseringsorganet Kimberley-prosessen om å undersøke saken.

Blodbadet i Chiadzwa

Diamantrushet i Chiadzwa i Marange-fjellene øst i Zimbabwe er et grelt eksempel på problemet.I 2006 startet et britiskregistrert gruveselskap, African Consolidated Resources, diamantleting i området.

Men etter bare én dag fikk selskapet ordre av Zimbabwes visepolitisjef Olbert Denge om å trekke seg ut.

Myndighetene hadde bestemt at det statseide selskapet Zimbabwe Mining and Development Company (ZMDC) skulle ha rettighetene.

ZMDC er ett av selskapene som er omfattet av EUs sanksjoner mot Zimbabwe.

ZMDC kom imidlertid aldri i gang. Samtidig spredte ryktene seg om diamantene i Chiadzwa.

Illegale diamantgravere strømmet til, og snart befant det seg nærmere 20.000 i området. Diamanter for enorme summer havnet på det svarte markedet.

Det ville ikke myndighetene ha noe av. Da verken veisperringer eller store politistyrker hindret graverne, dro Zimbabwes beryktede sjef for luftforsvaret, Perence Shiri, til området senhøstes i fjor.

Like etterpå begynte blodbadet: Soldater i helikoptre skjøt mot alt som rørte seg i diamantfjellene. Ifølge flere rapporter ble minst 78 personer drept av soldatene.

Benekter

Men det benekter myndighetene.

- Ifølge politiet var det bare tre som ble drept, mens åtte ble arrestert. Hæren hadde helikoptre der, men det var bare for å hjelpe politiet, sier viseminister i gruvedepartementet Murisi Zwizwai, som tilhører det tidligere opposisjonspartiet MDC, til NTB.

Både politiet og hæren i Zimbabwe kontrolleres av Mugabe og haukene i ZANU-PF.

- Stoler du på politiets rapporter?

- Hvis menneskerettighetsgrupper kan føre bevis for at så mange ble drept, så vil vi naturligvis se på saken, svarer Zwizwai.

I Zimbabwe prøver NTB forgjeves å finne noen som kan kjøre oss til Chiadzwa. Men ingen vil, det er for farlig. Ifølge PAC er området fullt av Mugabes soldater som i hemmelighet graver fram de edle steinene.

Startet produksjon

I slutten av mars i år kunngjorde gruvedepartementet at ZMDC har begynt å produsere diamanter i Chiadzwa.

Ifølge optimistiske anslag kan gruvene ta ut diamanter til en verdi av 600.000 dollar, nærmere 4 millioner kroner, daglig.

Det kan være løsningen på Zimbabwes akutte økonomiske problemer.

Men spørsmålet er hvor pengene havner. Ifølge PAC sitter myndighetene på diamanter for minst 150 millioner dollar (1 milliard kroner) som ingen vet hvor er.

- Så lenge det ikke legges fram beviser for at disse diamantene befinner seg i Zimbabwe, må vi gå ut fra at de er blitt smuglet ut av landet, sier PAC.

- Diamantene er på lager, sier viseminister Zwizwai. Men han innrømmer overfor NTB at han ikke vet akkurat hvor.

- Men hvorfor selger dere dem ikke nå som landet desperat trenger penger?

- Problemet er at vi ikke har fått eksportlisens fra finansdepartementet. Vi ser på dette nå, sier Zwizwai.

- Vi har ingenting å skjule i Chiadzwa.