Stempler iransk spiondom som farse

Roxana Saberi er av iranskjapansk bakgrunn men har arbeidet for amerikanske og britiske medier, hun Hun ble arrestert for rundt fire måneder siden og fikk sin spiondom lørdag (Foto: SCANPIX/REUTERS). Les mer Lukk

<pSpionasjedommen mot den amerikansk-iranske journalisten Roxana Saberi er en farse, skriver en av USAs mest innflytelsesrike aviser.</p

Washington (NTB-DPA): Dommen kan føre til økt spenning mellom Washington og Teheran.

Roxana Saberi ble lørdag dømt til åtte års fengsel for spionasje ved en domstol i Teheran.

Hun er den første journalisten tilknyttet amerikanske medier som får en slik dom, og USAs utenriksminister Hillary Clinton har lovet å forfølge saken.

- Det er ingenting som ligner på rettferdighet i Irans rettforfølgelse av Roxana Saberi, skrev avisen New York Times på lederplass søndag.

- Den iranske regjeringen må løslate henne og gjøre slutt på denne farlige farsen, mente lederskribenten.

- President Barack Obama sies å være svært skuffet over dommen. Den betraktes som et tilbakeslag på forsøkene regjeringen i Washington har gjort på å bringe motparten i Teheran til forhandlingsbordet, kommenterte britiske Sunday Times.

Roxana Saberi har iransk far og japansk mor, men har arbeidet for amerikanske og britiske medier.

Hun ble arrestert for rundt fire måneder siden, først under påskudd av at hun hadde forsøkt å kjøpe en flaske vin, men anklagene ble senere endret til spionasje.