Obama er klar for Cuba-samtaler

Barack Obama trer ut av det amerikanske presidentflyet etter landing i Trinidad og Tobago fredag. På Amerika-toppmøtet tar Obama til orde for et nytt forhold til Cuba. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX. Les mer Lukk

<pPresident Barack Obama sier at USA er rede til å føre samtaler med Cuba på en rekke områder.</p

Port of Spain (NTB-AFP): USAs president kommer i en tale han skal holde under toppmøtet i OAS, en organisasjon for land på det amerikanske kontinentet, til å tilby Cuba «en ny start».

- De to siste årene har jeg antydet, og jeg gjentar dette i dag, at jeg er villig til å la min administrasjon diskutere en rekke saker med cubanske myndigheter, sier Obama og peker på menneskerettigheter, ytringsfrihet, demokratiske reformer, migrasjon og økonomi som aktuelle temaer.

Vil ikke bare prate

Nylig opphevet Obama blant annet restriksjonene som var lagt på Cuba-reiser for amerikanske statsborgere.

- La meg gjøre én ting klart: Jeg er ikke interessert i å snakke utelukkende for pratens skyld. Jeg er derimot av den oppfatning at vi kan bevege det amerikansk-cubanske forholdet i en ny retning, sier Obama.

Presidenten kunngjør også at en ny æra med likeverdig partnerskap på det amerikanske kontinentet nå er innledet.

- Det finnes ingen store og ingen små deltakere i dette samarbeidet, slår Obama fast.

Chávez håndhilste

Det vakte også en viss oppsikt at Venezuelas president Hugo Chávez valgte å håndhilse på Obama da toppmøtet i Trinidad og Tobago begynte fredag.

Chávez har i dagene før toppmøtet uttalt seg i svært kritiske ordelag om USA, og truet torsdag med å boikotte utkastet til slutterklæring.