Obama høster kritikk for å la CIA-agenter gå fri

USAs president Barack Obama ønsker å la fortid være fortid når det gjelder de brutale avhørsmetodene benyttet av CIA. flere borgerrettsorganisasjoner er skuffet over presidenten. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX Les mer Lukk

<pBarack Obama tar til orde for at CIA-agenter som har utsatt fanger for brutale avhørsmetoder, skal slippe straff.</p

Nå møter presidenten motstand fra borgerrettighetshold.
Obama sa torsdag at CIA-agenter unngår tiltale hvis de kan vise til at de fulgte gjeldende retningslinjer.
I en kunngjøring fra presidenten torsdag het det at det ikke skal reises straffesaker mot folk fra etterretningstjenesten som er anklaget for å ha brukt waterboarding og annen tortur mot mistenkte. Waterboarding innebærer bruk av vann som gir fangen følelsen av å drukne.
CIA, som er en av USAs mektigste etterretningstjenester, har innrømmet at teknikken ble brukt mot tre fanger i 2002 og 2003, men ikke senere. Waterboardingen skjedde etter at jurister hadde forsikret at den var lovlig, sier tidligere CIA-sjef Michael Hayden

– Skuffet over Obama

Obamas avgjørelse blir ikke godt mottatt av Center for Constitutional Rights.
– Denne administrasjonen skuffer dypt når den ikke er villig til å følge loven når tidligere tjenestemenn har begått kriminalitet, heter det i en uttalelse fra senteret.
Barack Obama har tidligere gjort det klart at det nå er tid for å rette blikket mot framtiden, ikke å dvele ved hva som har skjedd tidligere.
– Dette er tiden for refleksjon, ikke straff, sa han torsdag.
Borgerrettsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) er uenig.
– Vi må se tilbake før vi kan bevege oss framover som nasjon. Når det er begått forbrytelser, krever rettssystemet at noen blir holdt ansvarlig, sier Anthony Romero, direktør i ACLU.
USA-direktør i Amnesty International, Larry Cox, er også skuffet over Obamas avgjørelse.
– Folk som etter justisminister Holdens eget utsagn har gjort seg skyldig i tortur, får gå fri, påpeker Cox.

Avhørsmetoder offentliggjort

Det var ACLU som presset fram torsdagens offentliggjøring av de brutale avhørsmetodene.
I tillegg til waterboarding ble fanger også slått og kastet i veggen. Det framgår også av dokumentene at fanger ble plassert i kasser av varierende størrelse. Fangene kunne sitte innelåst i opptil 18 timer, avhengig av størrelsen på kassene.
Direktør for Nasjonal etterretning, Dennis Blair, mener avhørsmetodene må ses i sammenheng med tiden i kjølvannet av terrorangrepene 11. september 2001.
– På en solfylt aprildag i 2009 er disse metodene urovekkende, men vi vil absolutt forsvare dem som fulgte datidens retningslinjer, sier Blair. (©NTB)