Lytter ikke til krav om våpenhvile

Lytter ikke til krav om våpenhvile Les mer Lukk

<pOgså USA ber nå partene på Sri Lanka om straks å stanse kampene slik at sivile kan komme seg unna krigen. Men verdenssamfunnet ser ut til å tale for døve ører.</p

- Sri Lankas regjering må slutte å skyte granater mot soner som er etablert for at sivile skal være trygge, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet torsdag.

Ifølge departementets talsmann Robert Woods har Sri Lanka nå en mulighet til å få en slutt på krigen med Tamiltigrene (LTTE). Han sier også at flere drap på sivile ikke kommer til å få slutt på kampene, men i stedet «skitne til» en eventuell fred, melder nyhetsbyrået AP.USA har til nå holdt en lav profil under konflikten. Ifølge eksperter har amerikanerne inntil nylig stilltiende godtatt regjeringshærens offensiv mot den tamilske geriljaen.

Men til tross for stadig sterkere oppfordringer om våpenhvile fra verdenssamfunnet, fortsetter regjeringshæren å rykke fram mot Tamiltigrene.Forsvarsdepartementet i Colombo anklaget torsdag igjen tigrene for å bruke sivile som menneskelige skjold. Regjeringshærens offensiv er i virkeligheten verdenshistoriens største aksjon for å sette fri gisler, ble det sagt.

Motstridende

LTTEs gjenværende styrker er sperret inne i en smal kyststripe nordøst på Sri Lanka, der det også befinner seg om lag 100.000 sivile.- Regjeringen bruker kamphelikoptre for å bryte ned geriljaens forsvarslinjer, heter det på det tamilske nettstedet TamilNet torsdag.Regjeringen sier på sin side at den ikke har iverksatt nye angrep onsdag eller torsdag.

FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål, John Holmes, rettet onsdag særlig sterk kritikk mot LTTE fordi den ikke lot sivile forlate krigsområdet i pausen i krigshandlingene mandag og tirsdag.- Det er klart at LTTE ikke lot dem som ønsket å dra, å gjøre det i denne pausen, sa Holmes i en samtale med journalister i New York.

Protest mot Norge

Storbritannia og Frankrike stiller seg også bak kravet om en våpenhvile, men Norge har de siste dagene holdt en lav profil. Regjeringen på Sri Lanka har gjort det klart at den ikke lenger ønsker Norge som tilrettelegger i konflikten, som har rast siden 1983 og kostet rundt 70.000 menneskeliv.Norges fredsdiplomati har lenge vært upopulært i Colombo, og konflikten toppet seg etter at tamiler stormet den srilankiske ambassaden i Oslo søndag.

Torsdag sto buddhistmunker i spissen for en demonstrasjon utenfor den norske ambassaden i Colombo. Den lille gruppen ropte slagord mot Norge og forlangte at norske diplomater blir kastet ut.

- Kast ut norske diplomater, steng ambassaden, ropte demonstrantene.- Vi kan bekrefte at det fant sted en demonstrasjon utenfor den norske ambassaden i Colombo torsdag morgen, med rundt 25 demonstranter som blant annet markerte sitt syn på angrepet på Sri Lankas ambassade i Oslo, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i Utenriksdepartementet til NTB. Han opplyser at demonstrantene leverte et protestbrev, men understreker at tonen hele tiden var vennlig og respektfull.