Drapssiktet tilsto i avhør

Politiets teknikere gjør sine undersøkelser på stedet hvor en 63 år gammel kvinne onsdag ble funnet drept. Kvinnens 39 år gamle sønn er arrestert, mistenkt for å stå bak drapet. (Foto Tor Erik Schrøder / SCANPIX) Les mer Lukk

<p39-åringen som er siktet for å ha drept sin mor i Evje i Setesdal onsdag, innrømmet i avhør at han drepte moren med svært grov vold.</p

– Han har erkjent de faktiske forholdene rundt drapet på den 63 år gamle moren, men har ikke tatt stilling til siktelsen om forsettlig drap, opplyser politiinspektør Nils Grønås i Agder politidistrikt til NTB.

39-åringen skal framstilles for varetektsfengsling fredag. Grønås regner med å legge ned påstand om fengsling i fire uker. 39-åringen har, via sin forsvarer, sagt at han vil godta politiets krav.

Politiet vil også kreve at 39-åringen må gjennomgå en judisiell observasjon for å fastslå hvorvidt han er strafferettslig tilregnelig.

Avhørt i natt

– Dette er først og fremst en dyp familietragedie. Han erkjenner de faktiske forholdene rundt drapet, men er ikke blitt spurt om hvordan han stiller seg til siktelsen om forsettlig drap, sier 39-åringens forsvarer, advokat Ben Fegran, til NTB.

Grønås sier politiets siktelse er foreløpig og at drapet skjedde med bruk av omfattende vold. Torsdag arbeidet fremdeles tekniske etterforskere i huset i Evje i Setesdal hvor den drapssiktede sønnen bodde sammen med foreldrene.

Mannen ble av helsepersonell erklært frisk nok til å bli avhørt av politiet og til å sitte i en fengselscelle etter at han ble pågrepet onsdag ettermiddag. Natt til torsdag forklarte han seg i et langt innledende avhør med etterforskerne.

– Ikke frisk

– Jeg vil ikke bruke et ord som frisk, men heller si det slik at han var i stand til å møte i avhør, sier Fegran.

Ifølge naboer som VG Nett har snakket, med skal det i lang tid ha vært krangling mellom foreldrene og sønnen. Men verken politiet eller forsvareren vil uttale seg om motivet for drapet.

– Jeg kan bekrefte at det har vært en konflikt mellom sønnen og foreldrene, og at det er noe som har bygget seg opp over en viss tid, men jeg vil ikke si hva som er årsaken til dette, sier Fegran.

Obduseres

Det var mannens far som oppdaget den døde. Politiet betegner drapet som en grufull voldshandling og sa først at kvinnen ble tatt av dage med en øks. Senere onsdag trakk de tilbake denne opplysningen.

– Den døde er sendt til Rettsmedisinsk institutt for obduksjon. Den vil kunne avdekke hva som skjedde, forklarer Grønås.

Den siktede sønnen er kjent av politiet fra før, i forhold som omfatter vold, trusler og narkotika. Like før påske fikk han sin fjerde dom, denne gang for trusler.

39-åringen skal framstilles for varetektsfengsling fredag. Grønås regner med å legge ned påstand om fengsling i fire uker. Politiet vil også kreve at 39-åringen må gjennomgå en judisiell observasjon for å fastslå hvorvidt han er strafferettslig tilregnelig. (©NTB)