Venter i spenning på svensk piratdom

Fredag kommer dommen mot Pirate Bay, som legger til rette for fildeling over internett. Bakmennene er tiltalt for brudd på opphavsretten.  Arkivfoto: Fredrik Persson / SCANPIX Les mer Lukk

<pMillioner av film- og musikkelskere verden over venter i spenning på dommen mot de fire svenskene som står bak nettstedet Pirate Bay. </p

Fildeling  

* Fildeling er utveksling av datafiler gjennom internett. For å delta i fildeling trengs program som ser hvilke filer de andre brukerne har.

* Nettsteder som Pirate Bay tilbyr slike program, og fungerer som møteplass for folk som ønsker å utveksle filer.

* Nettstedene fraskriver seg ansvaret for at filer som utveksles mellom brukere er opphavsrettsbeskyttet.

* Pirate Bay er verdens største søkemotor for fildeling med 25 millioner brukere. Nettstedet har daglig 140.000 treff fra Norge.

* De fire opphavsmennene bak nettstedet er tiltalt for medvirkning til brudd på den svenske åndsverkloven, og risikerer opptil ett års fengsel. (NTB)

Også film- og musikkindustrien er spent på fredagens dom i Stockholms tingrätt. Den kan ende med fengsel og bøter om de tiltalte blir funnet skyldige i brudd på opphavsretten.

Pirate Bay har med sine 25 millioner brukere lenge vært ett av verdens største nettsteder for gratis nedlasting av musikk og filmer. De fire mennene som står bak nettstedet hevder imidlertid at de bare har bidratt til å utvikle teknologi som gjør slik nedlasting mulig.

Aktor valgte alt på rettssakens andre dag å fjerne punktet om «medvirkning til eksemplarframstilling» fra tiltalen, men holdt fast ved at Pirate Bay-grunnleggerne har brutt svensk lov ved å tilrettelegge for brudd på opphavsretten.

– Fullt lovlig

De tiltalte og deres forsvarere er uenige og hevder at teknikken i det gigantiske fildelingsnettverket er fullt lovlig.

– Disse gutta er helt overlegne når det gjelder teknologi, og det er helt tydelig at aktor ikke har skjønt hvordan fildeling fungerer, hevdet en av forsvarerne under rettssaken.

– Pirate Bay er en åpen nettside der brukerne selv legger inn materiale. Det finnes mye beskyttet materiale der, men det er et internettproblem, ikke et Pirate Bay-problem, ble det også hevdet fra forsvarernes side.

Hans Fredrik Neij (30), Gottfrid Svartholm Warg (24), Peter Sunde (30) og Carl Lundström (48) mener rettssaken er absurd, og har alt gardert seg ved å opprette et nytt fildelingssted som sikrer brukerne mer anonymitet.

Nytt nettsted

– Dette er en politisk handling fra vår side, sa Sunde da han i mars lanserte Ipredator, samtidig som den såkalte Ipred-loven (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) trådte i kraft i Sverige.

Mens loven gjør det lettere å gripe inn mot ulovlig fildeling på internett, gjør Ipredator det vanskeligere å identifisere dem som driver slik fildeling.

Mot betaling får brukerne en anonym IP-adresse og reduserer dermed risikoen for å bli tatt for ulovlig nedlastning.

En rekke lignende anonymitetstjenester har lenge vært tilgjengelig på internett, men Sunde hevder Ipredator er enda sikrere enn disse.

Stanser ikke

En domfellelse vil derfor neppe hindre de fire svenskene i å fortsette «piratvirksomheten» på internett, og trolig kan ingen stanse dem.

Svensk politi gjorde et forsøk i 2006, da de etter påtrykk fra den amerikanske underholdningsindustrien og USA gjennomførte en storrazzia og beslagla 186 av Pirate Bays dataservere.

Få dager senere var det populære nettstedet likevel oppe igjen, denne gangen fra servere spredt i en rekke land. Siden har de videreutviklet denne desentraliserte serverparken, som vil leve videre selv om de fire bakmennene havner bak murene. (©NTB)