500 flyktninger kan ha druknet i forlis

Et italiensk kystvaktskip frakter overlevede flyktninger til den italienske øya Lampedusa i Middelhavet 29 mars. Kystvakten frykter at flere hundre mennesker kan ha druknet i båtforlisene utenfor kysten av Libya. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pFlyktningebåter sank utenfor kysten av Libya. Så mange som 500 fryktes omkommet.</p

Flere hundre flyktninger er savnet etter at minst to skip forliste utenfor kysten av Libya mandag. Flyktningene skal ha vært på vei til Italia.

Ifølge Laurence Hart i den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) kan så mange som 500 flyktninger ha omkommet i forlisene.

– Det er fortsatt en liten sjanse for at noen av flyktningene vil bli reddet, men tallet på omkomne kommer til å bli høyt, sier Hart til BBC World.

Hendelsen beskrives av organisasjonen som en forferdelig tragedie.

Ifølge talsperson i IOM, Jean-Philippe Chauzy, er det fortsatt uklart hvor mange båter som kan ha sunket. Det kan være mellom en og tre.

Uviss skjebne

Det ene skipet, en skrøpelig fiskebåt, skal ha hatt 253 mennesker om bord. 21 var natt til tirsdag funnet omkommet, mens skjebnen til de øvrige var uviss.

Skipet sank rundt 30 kilometer utenfor kysten av Libya, kort tid etter at det forlot Sidi Bilal nær hovedstaden Tripoli søndag.

Minst ti av de omkomne var egyptere, mens de øvrige båtflyktningene kom fra en rekke afrikanske land.

Det andre skipet hadde hele 365 mennesker om bord da det forliste. Den libyske kystvakten opplyser at 23 passasjerer er berget, mens 342 fortsatt er savnet.

Flere andre skip med båtflyktninger på vei til Europa skal være i store vansker i det samme farvannet.

- Vi har informasjon om at ytterligere to skip er i drift utenfor kysten av Libya, men vi vet ikke eksakt hvordan forholdene er der eller hvor mange båtflyktninger som er om bord, opplyser en talsmann for libyske myndigheter.

Menneskesmuglere

Libya er et populært utgangspunkt for afrikanere som forsøker å ta seg ulovlig inn i Europa. Ifølge tall fra FN har antallet flyktninger som prøver å ta seg til Italia steget med 50 prosent i løpet av kort tid. I februar signerte Libya en avtale med Italia i et forsøk på å stanse strømmen av flyktninger.

Hundretusenvis tar seg først strøjobber i Libya for å tjene penger til å betale menneskesmuglere for å frakte dem over Middelhavet, ofte om bord i skrøpelige og overlessede farkoster.

Den farefulle ferden har kostet tusenvis av båtflyktninger livet, noen av dem etter å ha blitt tvunget over bord utenfor kysten av Italia.

Saken oppdateres.