Kaller Høyre et sutreparti

SUTRER: Valgforsker Frank Aarebrot forklarer Høyres tilbakegang med at de sutrer og klager for mye. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<p– Høyre er blitt et sutreparti. Partiet er mer opptatt av å kritisere andre enn å fortelle hva de selv vil. Slik forklarer ekspertene den bratte nedturen til Høyre.</p

Pilene peker kraftig nedover for Høyre et halvt år før stortingsvalget. Gjennomsnittet for ti landsdekkende partimålinger viser at oppslutningen siden desember i fjor har sunket jevnt og trutt, fra 17,4 til 13,9 prosent i mars.

Valgforsker og professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB) mener Høyres store problem er for mye sutring og klaging.

Sutrete

– Uansett hva regjeringen kommer med, er det klaging og sutring fra Høyre, enten det gjelder byrådsleder Monica Mæland som klager over forhold som gjelder Bergen, eller det gjelder på landsbasis. Det er krav om skattelette både i oppgangstider og nedgangstider. Partiet fremstår som et sutreparti, sier Aarebrot til Bergens Tidende.

Retorikkekspert Jens E. Kjeldsen ved UiB er enig med Aarebrot.

– Ingen liker de som sutrer, eller fremstår som sutrete. Det er ikke nok å angripe andre. Man må også fortelle hva en selv vil. Fryktretorikk kan nok gi en viss bonus i et topartisystem. I et flerpartisystem som vårt, er det lite å hente for et parti som vil bli oppfattet som seriøst.

Kjeldsen mener at ensidig klaging godt kan fungere for et parti som Frp. Men det fungerer dårlig for Høyre som ellers har tradisjon og styrke som å være opptatt av ansvar og kunnskap.

Optimist

Erna Solberg kaller seg «evig optimist» og mener at hun er god i motbakke.

– Jeg bortforklarer ingen ting, for det er ikke hyggelig å få så lave tall for Høyre som vi har sett i det siste. Men det eneste som nytter er å ha søkelyset på vår egen politikk og våre egne saker, sier Høyres leder.

– Har du i tunge stunder vurdert å kaste kortene, og rett og slett trekke deg som partileder?

– Nei, det har jeg ikke, svarer hun fast og bestemt.

Men hun nekter ikke for at det er enkelte rundt henne som er noe urolige når de får høre at Høyre bare har oppnådd 11,4 prosent, slik den ferskeste målingen fortalte. (©NTB)