Drepte alle tre med kniv

Den endelige obduksjonsrapporten kommer først om noen uker. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pAlle ofrene i trippeldrapssaken i Tromsø ble drept med kniv, viser den foreløpige obduksjonsrapporten som politiet fikk onsdag. </p

Opplysningene i rapporten etter trippeldrapene i helgen bekrefter det etterforskerne i hovedsak visste fra før:

Alle ofrene er påført flere stikkskader, som antas å være påført med kniv på overkroppen. Politiet har dessuten beslaglagt en kniv på åstedet, og kniven er forenlig med skadene på ofrene.

– Ut fra de foreløpige tekniske undersøkelsene mener vi at denne kniven er brukt ved drapene, sier politiadvokat Elin Norgård Strand i Troms politidistrikt til NTB.

Politiet vil foreløpig ikke si noe om hva slags kniv dette er.

– Vi vet heller ikke om gjerningspersonen hadde med seg kniven eller fant den i leiligheten, sier Norgård Strand.

– Hast med avhør

Det store spørsmålet – hvorfor ekteparet Linda Anett Hansen (35) og Ole-Roger Olsen (44) og hans mor Ragna Elida Christensen (61) ble drept – gir rapporten naturlig nok ikke noe nærmere svar på.

Den siktede 38-åringen som tirsdag erkjente straffskyld og ble varetektsfengslet i åtte uker, har så langt heller ikke kunnet kaste lys over tragedien. Til det har han vært for syk.

Politiavdelingssjef Einar Pedersen er utålmodig:

– Vi prøver å finne ut av om det er forsvarlig å gjennomføre et avhør. Jo før, jo bedre. Avhør av ham er viktig når det gjelder hva som i detalj faktisk foregikk og hva som utløste trippeldrapene – motiv, skyld og alt sånn, sier Pedersen til NTB.

– Absurd

En av 38-åringens forsvarere, advokat Bjørn Morten Litvedt Hansen, mener spørsmålet om motiv i er «litt absurd».

– Å snakke om motiv vil være å rasjonalisere det irrasjonelle. I denne saken tror jeg ikke man vil finne et motiv i ordets rette forstand. Hvis motiv skal være en eller annen form for bevisst tanke, så eksisterer ikke det, sier Litvedt Hansen til NTB.

Han bisto 38-åringen under tirsdagens fengslingsmøte, men advarer mot å oppfatte det at den åpenbart psykotiske siktede ville være til stede i retten som et tegn på at mannen kan forklare seg.

Usikkert tidspunkt

Den foreløpige obduksjonsrapporten gir ikke noe nærmere svar på drapstidspunktet.

Ekteparet ble funnet på hver sin side av ektesengen, og politiet antar at de tre drapene skjedde enten sent natt til søndag eller tidlig søndag morgen.

Heller ikke rekkefølgen gir rapporten noe svar på.

– For å si noe om det, må vi sammenholde alle opplysninger fra åstedet med den endelige obduksjonsrapporten, og selv da er det ikke sikkert vi kan si noe om det. Kanskje må gjerningspersonen kaste lys over det spørsmålet, sier Norgård Strand.

Andre avhør

Politiavdelingsleder Pedersen understreker at det er den siktedes eget valg om han ønsker å stille opp til avhør, noe som også betyr at han har rett til å nekte å forklare seg.

Politiet gjennomførte onsdag flere vitneavhør som knytter seg til observasjoner av 38-åringen i tiden rundt drapene og kjennskap til den siktede for øvrig. Hva som kom ut av disse avhørene vil politiet foreløpig ikke si noe om.

Mer stabil

Forsvarer Litvedt Hansen sier til NTB at han har inntrykk av at hans klient nå er «mer stabil» – men at det ikke betyr at han er stand til å gjøre rede for seg.

Han sier forsvarerne vil ha en samtale med den psykiatrisk ansvarlige ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF – Psykiatrisk avdeling om når det er forsvarlig for den siktede å stille opp til avhør.

– Vi må sørge for at han avgir en forklaring som vi senere kan feste lit til, sier Litvedt Johansen. (©NTB)


Saken er oppdatert med en utvidet versjon.