Soling beskytter mot blodpropp

Risikoen for å få hudkreft må ikke overdrives, slik at folk skremmes fra å tilbringe tid i solen, mener de svenske forskerne. Illustrasjonsfoto: Scanpix og Colourbox. Les mer Lukk

<pKvinner bør sole seg mer, mener svenske forskere. Det reduserer blant annet risikoen for å få blodpropp.</p

Forskere ved Karolinska universitetssykehuset i Huddinge og Universitetssykehuset i Lund har fulgt 40.000 kvinner siden begynnelsen av 1990-tallet.

Fordelene ved å sole seg er klart større enn ulempene, er konklusjonen de trekker.

Kvinner som soler seg mye «om sommeren i Sverige eller i vinterferien i varmere land», har 30 prosent mindre risiko for å bli rammet av blodpropp, sammenlignet med dem som holder seg i skyggen, viser undersøkelsen som presenteres i siste utgave av Journal of thrombosis and haemostasis.

Må ikke overdrives

Risikoen for å få hudkreft må ikke overdrives, slik at folk skremmes fra å tilbringe tid i solen, mener de svenske forskerne.

– Det har vært fokusert på den doblede risikoen for å få hudkreft, men det fins flere kjente fordeler når det gjelder hjerteinfarkt, slag og også på ulike former for kreft som brystkreft og prostatakreft, sier dosent Pelle Lindqvist til Sveriges Radio.

– Man må se på totalbildet. Det er risikabelt å forbrenne seg, særlig om man har ømfintlig hud. Men det er også positivt å sole seg, sier professor Håkan Olsson i Lund.

Arv

De svenske forskerne har fulgt kvinnene i undersøkelsen siden begynnelsen av 1990-tallet.

– Vi har gjennomført omfattende utspørring rundt kvinnenes solvaner for å undersøke helseeffektene, sier Olsson.

Han påpeker at det tross alt er relativt få hudkrefttilfeller som skyldes solstråling, mens arv trolig har en større betydning.

Frykten for å få hudkreft som følge av soling bygger blant annet på undersøkelser gjennomført i Australia, men der er forholdene spesiell, mener de svenske forskerne.

– Det har handlet om rødhårede briter som utsettes for tropisk sol i Queensland. Dette har ført til overdreven frykt. Det er sunt å sole seg litt, mener Håkan Olsson. (©NTB)