– Israel brukte elleveåring som levende skjold

Illustrasjonsfoto: scanpix
<pIsraelske soldater brukte en palestinsk elleveåring som levende skjold under krigen på Gazastripen, slår en gruppe FN-eksperter fast. </p

Soldatene beordret gutten til å gå foran seg, til å gå først inn i bygninger de skulle gjennomsøke og til å åpne vesker de mistenkte kunne inneholde eksplosiver.

Dette skjedde etter at israelske styrker, støttet av stridsvogner, hadde rykket inn i Tel al-Hawa på Gazastripen 15. januar, slår FNs spesialutsending for beskyttelse av barn i væpnede konflikter, Radhika Coomaraswamy, fast.

Hundrevis

Ni FN-eksperter, blant dem Coomaraswamy, anklager i en 43 sider lang rapport israelske soldater for å ha skutt palestinske barn, for ved hjelp av bulldoser å ha revet et hus med en kvinne og et barn inni, og for å ha angrepet en bygning de hadde beordret sivile å søke tilflukt i dagen før.

– Det ble daglig meldt om slike overgrep, og det var altfor mange til å liste opp alle, konstaterer Coomaraswamy.

Fortsetter under bildet

Foto: Scanpix

– Dette er bare noen få eksempler på hundrevis av hendelser som er dokumentert og verifisert av FN-personell i området, slår hun fast.

Ulovlig

FNs spesialrapportør i de palestinske områdene, Richard Falk, slår i en fersk rapport til FNs menneskerettighetsråd fast at Israels krigføring mot den tett befolkede Gazastripen var ulovlig, innebar brudd på menneskerettighetene og mulige forbrytelser mot menneskeheten.

Falk mener at de israelske styrkene i mange tilfeller umulig kunne skille mellom sivile og militære mål.

– Dersom det ikke er mulig å gjøre det, er det ulovlig å angripe. Da synes det å være snakk om krigsforbrytelser av verste sort i henhold til folkeretten, konkluderer Falk.

– På bakgrunn av de bevisene som foreløpig er tilgjengelig, er det grunn til å trekke en slik konklusjon, mener FNs spesialrapportør.

T-skjorter

Også i Israel pågår nå en debatt om de israelske soldatenes opptreden under angrepene mot Gazastripen. Flere av soldatene som deltok har fortalt at de behandlet alle palestinere som «terrorister».

Avisen Haaretz trykket i helgen bilder av flere provoserende T-skjorter som er i omløp blant israelske soldater.

Den israelske forsvarsledelsen har tatt avstand fra T-skjortene, som blant annet viser bilde av en gravid palestinsk kvinne, sett gjennom et geværsikte og med teksten «Ett skudd, to drept».

En annen T-skjorte har et tilsvarende bilde av et palestinsk barn med teksten «Jo mindre de er, jo vanskeligere er det». (©NTB)