Netanyahu og Barak enige om regjeringssamarbeid

Arbeiderpartileder Ehud Barak og israels påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pIsraels påtroppende statsminister, høyrelederen Benjamin Netanyahu, er kommet fram til enighet med arbeiderpartileder Ehud Barak om et regjeringssamarbeid, melder israelske medier. </p

Det israelske arbeiderpartiet er dypt splittet i spørsmålet om regjeringsdeltakelse, og partiets sentralkomité skal ta endelig stilling i løpet av dagen.

Flere av partiets Knesset-representanter anklager Barak for å ha forhandlet uten fullmakt og anklager partilederen for å være udemokratisk.

Ifølge israelsk radio har høyrepartiet Likud gått med på å gjenoppta fredsforhandlingene med palestinerne, og Netanyahu skal også ha lovet å respektere tidligere inngåtte avtaler.

Netanyahu er motstander av at palestinerne skal få sin egen stat, og Barak skal derfor ha lagt kravet om en tostatsløsning til side før han gikk i regjeringsforhandlinger.

Det israelske arbeiderpartiet krevde opprinnelig fem statsrådsposter for å delta i regjeringen, men det er ikke kjent hvor mange Netanyahu har tilbudt. Barak selv ønsker å fortsette som forsvarsminister, og partiet krevde i tillegg industriministeren, handels- og arbeidsministeren, landbruksministeren og en ministerpost uten portefølje.

Netanyahu har fra før kommet til enighet med det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu, og partileder Avigdor Lieberman vil få posten som utenriksminister.

Mandag var også en avtale med det ultraortodokse Shas på plass, og partiet vil få fem statsråder i den nye regjeringen.

Shas-partiets leder Eli Yishai blir ny innenriksminister, mens Ariel Atias blir boligminister med ansvar for blant annet bosetningene i de okkuperte områdene.

Sentrumspartiet Kadima, som fikk flest stemmer i valget 10. februar, har avvist et regjeringssamarbeid med Netanyahu. (©NTB)