Tromsø i sorg etter trippeldrap

Ungdommer tente mandag kveld lys utenfor Tomasjordveien 75 der Linda Anett Hansen (35) og Ole-Roger Olsen (44) og hans mor Ragna Elida Christensen (61) ble drept søndag kveld. To brødre på 12 og 15 år mistet sin far, sin stemor og sin bestefar i tragedien. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX. Les mer Lukk

<p– Det første jeg tenkte da jeg fikk beskjeden, var «ikke nå igjen», sier ordfører Arild Hausberg.</p

Det drepte ekteparet jobbet i fiskeforskningskonsernet Nofima i Tromsø. Psykolog Ella Koren i Bedriftshelse AS er en av fire fra bedriftshelsetjenesten som bisto i sorgarbeidet mandag.

– Det er uforståelig, ubegripelig og ufattelig. Mange er forbannet på systemene som ikke tok vare på gjerningsmannen som slet, sier Koren til NTB.

Det er andre gang på kort tid at Tromsø rammes av drap. For to måneder siden skjøt og drepte en politimann sin ekskjæreste før han tok sitt eget liv.

– Det første jeg tenkte da jeg fikk beskjeden, var «ikke nå igjen». Jeg tror det er viktig at vi snakker om dette nå og forklarer for barna at Tromsø er en trygg by, men noen ganger hender det at syke folk ikke blir ivaretatt tidsnok, sier ordfører Arild Hausberg i Tromsø til NRK.

Fortsatt mange hull

De drepte er ekteparet Linda Anett Hansen (35) og Ole-Roger Olsen (44) og hans mor Ragna Elida Christensen (61), opplyste politiavdelingssjef Einar Pedersen på en pressekonferanse i Tromsø mandag.

Ekteparet ble funnet på hver sin side av ektesengen, og politiet antar at de tre drapene skjedde enten sent natt til søndag eller tidlig søndag morgen.

Undersøkelsene på åstedet stemmer overens med de få opplysningene 38-åringen ga da han ble pågrepet søndag ettermiddag. Da sa han at han hadde drept tre mennesker i et bolighus i Tomasjordveien 75. Det er gjort beslag i et stikkvåpen, men politiet vil ikke bekrefte at dette er drapsvåpenet.

Full gransking

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) ber Helsetilsynet om å starte full gransking av helsevesenets håndtering av den antatte gjerningsmannen i trippeldrapssaken i Tromsø.

Hanssen vil at tilsynet skal kartlegge den trippeldrapssiktedes medisinske historie og undersøke hva slags oppfølging han har fått etter at han ble utskrevet fra Åsgård psykiatriske sykehus.

– Jeg vil be Helsetilsynet gå tungt inn i denne saken. Det viktigste nå er å lære av mulige feil som er begått, sier Hanssen til VG Nett.

Fylkeslege Caroline Olsborg i Troms opplyser at Helsetilsynet vil undersøke om den trippeldrapssiktede har fått tilstrekkelig psykiatrisk behandling for sine psykiske lidelser.

– Ut ifra de opplysninger som er kommet fram, vil det ganske sikkert bli opprettet tilsynssak, sier Olsborg til NTB.

Én gjerningsmann

Ifølge politiavdelingssjef Einar Pedersen sjefen er det ingen tegn til at det finnes flere gjerningspersoner bak drapet. Han betegner hendelsen som «et overraskende angrep på ofre som ikke har ventet noe som helst».

– Alt tyder på at de lå og sov da dette startet, og at det har vært kamp, spesielt inne på soverommet, sier Pedersen

Politiet aner ikke når det vil la seg gjøre å gjennomføre avhør av 38-åringen, som mandag ble overført til behandling ved Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø

Politiet kjenner ikke til at det skal ha vært noen som helst forutgående konflikter mellom 38-åringen og ekteparet som ventet sitt første felles barn i juni.

– Den siktede har ikke sagt noe om hvorfor han gjorde det han sa han har gjort. Vi forsøkte å få til et avhør med ham, men det var ikke mulig å få til en dialog med ham som vi kunne forsvare som et avhør, sier Einar Pedersen.