Obama vil rense bankene for råtne lån

USAs president Barack Obama og hans finansminister Timothy Geithner vil gi økonomisk støtte til private investorer som ønsker å kjøpe opp råtne lån fra landets banker. Staten og markedet må gå sammen om å løse krisen, mener de to.  (Foto: Jim Young, SCANPIX/REUTERS) Les mer Lukk

<pUSA vil gi økonomisk støtte til private investorer som ønsker å kjøpe opp råtne lån fra landets banker. Staten og markedet må gå sammen om å løse krisen, mener regjeringen i Washington.</p

Dårlige lån til en verdi tilsvarende 6.300 milliarder kroner blokkerer det amerikanske kredittsystemet og bidrar sterkt til å forverre den økonomiske krisen. Mandag la regjeringen fram en ny plan for å løse problemet.

Planen går ut på at staten skal gi private investorer økonomisk støtte til å kjøpe opp dårlige lån fra bankene. Det er en uvanlig tanke, men unormale tider krever uvanlige løsninger, mener den amerikanske finansministeren Timothy Geithner.

Utfordringer

– USAs økonomi og mye av verdensøkonomien står overfor ekstraordinære utfordringer. Skal vi møte disse utfordringene, må vi ta til ekstraordinære grep, skrev Geithner i en artikkel i den amerikanske finansavisen Wall Street Journal mandag.

– Kriser av den typen vi nå opplever, har alltid mer enn én årsak, og årsakene er aldri enkle. Men vi kan slå fast at vi som nasjon har lånt for mye og latt finanssystemet vårt ta uansvarlig høy risiko, fortsetter den amerikanske finansministeren.

– Gale beslutninger har forårsaket enorme lidelser, der mye av skaden har rammet vanlige amerikanere og eiere av småforetak som opptrådte forsiktig og rettferdig. Dette er grunnleggende urettferdig, og folk har rett til å være skuffet, fastslår Timothy Geithner.

Ryddejobb

Det er allerede truffet en rekke tiltak for å rette opp skadene og urettferdigheten, sier han. For å sanere bankvesenet for dårlige kreditter, vil Geithner og hans sjef president Barack Obama altså nå gi private investorer hjelp til å gjøre en hardt tiltrengt ryddejobb.

– Flere spørsmål står ennå ubesvart, blant annet hvordan man skal fastsette prisene på de dårlige lånene. Mye står på spill for Geithner når han forsøker å overbevise investorer om at han har en plan for å få kredittene til å flyte igjen, kommenterer nyhetsbyrået Reuters.

Folk i Obamas regjering jobber hardt for å få motvillige private investorer til å ta imot offentlig støtte til oppkjøp av råtne lån.

– Til nå har det vært nesten umulig å finne kjøpere til disse lånene, fordi det er så usikkert hvor risikable de er, skriver avisen New York Times.

Prøve

Financial Times mener planen Timothy Geithner nå har lagt fram, vil bli en viktig prøve på om Obama-regjeringen virkelig kan greie å løse finanskrisen.

– Obama må vokte seg for tigeren han forsøker å temme, heter det i en kommentar i den britiske avisen.

– Nesten alt annet Obama ønsker å gjøre, er avhengig av om planen om å rense bankene for råtne lån vil lykkes. Hvis han ikke lykkes med å vinne private investorers tillit, er finansminister Geithner like langt som da han begynte å legge planen, heter det videre.

Obama-regjeringen står foran et sannhetens øyeblikk, oppsummerer Financial Times. De første reaksjonene fra markedene mandag var positive, og børsene i Asia steg til sine høyeste nivåer på to måneder.