- USA vil tredoble støtten til Pakistan

STØTTE: Jakten på hjelp i krigen mot terror fører til at USA vil øke sine pengegaver til Pakistan. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pI håp om økte pakistanske bidrag til krigføringen i Afghanistan planlegger USA en tredobling av pengestøtten til landet.</p

President Barack Obama har ennå ikke offentliggjort sin videre strategi for krigen i Afghanistan, men en amerikansk tjenestemann opplyser at tiltakene for å vinne Pakistans støtte er omfattende.

Den ikke-militære støtten, karakterisert som utviklingshjelp, som i dag er på om lag 450 millioner dollar i året, skal tredobles.

Den militære støtten vil trolig også økes fra dagens nivå på 300 millioner dollar årlig, men ikke i samme skala.

Det kan også bli stilt betingelser ved den militære støtten, noe som ikke vil bli gjort med utviklingshjelpen.

Biden-forslag

Formålet med den økte pengestøtten er å få pakistanske myndigheter til å bidra mer i kampen mot Taliban-opprørerne i Afghanistan. USA har i lengre tid forsøkt å få Islamabad til å hindre at Taliban får opprette såkalte frisoner på pakistansk territorium, noe Washington så langt har lyktes dårlig med.

Planen om å øke de økonomiske bidragene følger linjene som ble trukket av nåværende visepresident Joe Biden da han var formann av Senatets utenrikskomité. Sammen med republikaneren Richard Lugar foreslo Biden å øke støtten til Pakistan med 1,5 milliarder dollar årlig i fem år. Denne hjelpen omfattet ikke militær støtte.

Vil stabilisere

Forslaget har fått støtte av nåværende komitéformann, John Kerry.

– Intensjonen i forslaget er å overbevise pakistanerne om at vi vil støtte dem på lang sikt. De må ikke få inntrykket av at vi bare liker dem på grunn av terroristene, understreker tjenestemannen.

Han legger til at den drastiske økningen i utviklingshjelpen skal bidra til å bygge et mer stabilt Pakistan. Deretter skal innsatsen konsentreres om å bekjempe terrorisme i landet.

Betingelser

Den militære støtten vil trolig komme med en betingelse om at den benyttes til å bekjempe opprørere.

– Det dreier seg mer om kjøpslåing enn betingelser. Vi gjør det klart overfor Pakistan at om de er villige til å bekjempe terrorisme, så kan vi tilby hjelp på en lang rekke områder, sier tjenestemannen.

Storbritannias ambassadør til USA, Nigel Sheinwald, tror økt pengestøtte kan stagge den økende ekstremismen i landet.

– En bred innsats for å bygge opp infrastruktur og utvikle økonomien, så vel som militær støtte, vil hjelpe, sier Sheinwald. (©NTB)