Frykter svekket beredskap

Frykter svekket beredskap
<pPolitiet rapporterer om tregt datasystem lørdag. Høyres justispolitiske talskvinne frykter svekket beredskap. </p

- Fungerende justisminister Trond Giske (Ap) må svare på om regjeringen kan garantere for at beredskapen i politiet blir ivaretatt på en forsvarlig måte, sier Høyres justispolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker til NTB.

Hun tok opp politiets datatrøbbel under årsmøtet i Sogn og Fjordane Høgre lørdag, etter at politiets data- og materielltjeneste (PDMT) lørdag morgen opplyste at problemene som startet torsdag, ennå ikke var løst.

Aspaker slår fast at det er bekymringsfullt at det har tatt lang tid å rette opp feilene uten å komme i mål, og uten at noen kan si når problemene er løst.

Tregt og tungvint

Blant dem som slet i politietaten i helgen, var operasjonsleder Dagfinn Torstveit i Haugland og Sunnhordland politidistrikt.

- Vi får bare håpe det ikke skjer store ting. Vanligvis har vi fire PC-skjermer på operasjonssentralen. Nå er det kun en som virker. Vi får den informasjonen vi trenger, men alt blir veldig tungvint og det tar lang tid, sier han til NRK.

Også kollega Brit Randulf Karlsen i Rogaland politidistrikt hadde trøbbel.
- Alt går veldig tregt, og vi er mye mer avhengige av å ta telefoner, sier hun.

Redusert antall

Kommunikasjonsdirektør Espen Strai i PDMT sier at antall infiserte maskiner stadig blir færre.- Antall infiserte maskiner er nå kraftig redusert, og det jobbes fortløpende med å rense de resterende berørte PC-ene.Han understreker at politiets beredskap ikke er påvirket av virusangrepet.

- PDMT overvåker politinettet kontinuerlig og dersom det blir oppdaget infiserte maskiner blir disse stengt ned umiddelbart, sier Strai.Ingen garanti

Dette er langt fra nok til å berolige Høyre, som krever at Giske kommer til Stortinget for å informere om konsekvensene av dataproblemene.

- Dersom det er riktig at vitale deler av politiets IKT-systemer er så gamle at driftssikkerheten ikke lenger kan garanteres, er dette svært alvorlig og uakseptabelt. Det betyr i realiteten at vi ikke har noen garanti for at ikke politiet på nytt kan bli satt ut av spill - med de konsekvenser dette kan få for beredskap og ivaretakelse av politiets øvrige arbeid og oppgaver, sier Aspaker.