Inngår Sharia-kompromiss

Inngår Sharia-kompromiss
<pSomalias nye president, Sharif Ahmed, gir etter for krav fra islamistiske opprørere og går med på en våpenhvile og at det innføres sharialov.</p

- Jeg har møtt religiøse og lokale ledere og gått med på kravet for våpenhvile og forsoning med opposisjonsmedlemmer. Jeg ber alle parter om å stanse den unødvendige volden, sier Ahmed, en tidligere opprørsleder som ble valgt til president i slutten av januar.


- Meklerne ba meg innføre islamsk sharia i landet, og jeg sa meg enig.


Ytterliggående al-Shabaab og andre islamistiske opprørsgrupper har i lengre tid drevet en blodig krigføring mot myndighetene og dens allierte. Opprørerne krever at sharia blir innført og at alle utenlandske soldater trekker seg ut av Somalia.

Stabilitet

President Sharif Ahmed forsøker å danne en bred samlingsregjering som skal sørge for stabilitet i et land der maktforholdene har vært kaotiske i 18 år.


Men al-Shabaab nekter å gi seg, og gruppen har denne uken utkjempet de hardeste kampene i Mogadishu på flere år.


Over 80 mennesker er drept, de fleste sivile, selv om angrepene var rettet mot somaliske regjeringssoldater og fredssoldater fra Den afrikanske union (AU). AU-soldatene er de eneste utenlandske soldatene igjen i Somalia etter at etiopiske soldater trakk seg ut i januar.

- Må fordømme

FN vil at somaliere som har flyktet til utlandet, fordømmer voldelige opprørere og slutter opp om fredsprosessen i hjemlandet.


I et åpent brev til somaliere i utlandet skriver FN-utsendingen Ahmedou Ould-Abdallah at somaliere i utlandet må gi opprørerne beskjed om å legge ned våpnene:


- Dere må fortelle dem som ønsker at Somalia fortsatt skal være et splittet land nederst i haugen, at de må slutte og i stedet fokusere på fredsprosessen, på seg selv, sine familier og folk de kun påfører elendighet, sier Ould-Abdallah.


Han mener at regjeringens tilbakekomst til Mogadishu viser at fredsprosessen i Somalia nå går raskere enn de fleste somaliere og verdenssamfunnet våget å håpe på. (©NTB)