Sentralbanksjef trekker seg

Islendinger flest mener sentralbanksjef David Oddsson må ta på seg mesteparten av tiden for landets elendige økonomi. Tirsdag ba statsministeren Jóhanna Sigurdardóttir om Oddssons oppsigelse. I dag melder Islands radio at Oddsson trekker seg. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pDavid Oddsson trekker seg som islandsk sentralbanksjef, melder Islands radio.</p

David Oddsson har få venner på Island og omtales av mange som sagaøyas mest forhatte mann.

Islendinger flest mener sentralbanksjefen må ta mesteparten av skylda for det totale sammenbruddet i økonomien, men har konsekvent nektet å framstå som en angrende synder.

Slo tilbake

Tidligere i uka slo Oddsson hardt tilbake, og langet i et intervju med det populære fjernsynsprogrammet Kastljós ut mot politikere og næringslivstopper.

Oddson krever blant annet gransking av en rekke virksomheter og enkeltpersoner, som ifølge ham fikk særbehandling av landets tre fallerte storbanker.

– Flere hundre private selskaper er ikke undersøkt. Disse mennene fikk særbehandling i banksystemet. Det er kjente samfunnstopper, også innen det politiske liv, sa Oddson i intervjuet.

Nye krefter

Statsminister Jóhanna Sigurdardóttir ville ikke høre på det øret, og gjorde det helt klart at Oddsons dager som sentralbanksjef var talte.

Under en pressekonferanse tidligere i uka slo Sigurdardóttir fast at nye og helt andre krefter må til, og det raskt.

En delegasjon fra det Internasjonale pengefondet (IMF) er nå på plass i Reykjavik, for blant annet å diskutere kjempelånet landet har fått for å møte finanskrisen.

Andre enn Oddson bør føre samtalene med IMF, fastholdt Sigurdardóttir.

Ny banklov

Det islandske Alltinget ventes torsdag å vedta en ny banklov, som i praksis vil gjøre det umulig for Oddson å fortsette som sentralbanksjef.

Den nye loven reduserer antallet sentralbanksjefer fra tre til én, og forutsetter at stillingen heretter ikke skal være retrettpost for avdankede politikere.

Opposisjonen har bremset loven, men ettersom handelskomiteen i Alltinget ga grønt lys onsdag, regnes det med at den blir vedtatt.

Oddsson skal også ha innsett at slaget var tapt, og samlet torsdag sine nærmeste medarbeidere til avskjedsmøte, melder Islands radio.