– Hijabforbud krenker kvinners rettigheter

Human Right Watch hevder at forbudet mot hijab-bruk diskriminerer muslimske kvinner og ekskluderer dem fra læreryrket og andre jobber i det offentlige på grunnlag av deres tro. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pLærere flere steder Tyskland får ikke bruke hijab på jobb. Det er et brudd på kvinners rettigheter, mener organisasjonen Human Rights Watch (HRW).</p

Forbudet diskriminerer muslimske kvinner og ekskluderer dem fra læreryrket og andre jobber i det offentlige på grunnlag av deres tro, heter det i en rapport fra organisasjonen, som har sin base i USA.

– Tiltaket betyr i realiteten at kvinner blir tvunget til å velge mellom jobben sin og å gi uttrykk for sin religiøse tro, og dette bryter med deres religionsfrihet og likestilling, hevdes det.

Som i Norge har bruk av det religiøse hodeplagget hijab vært heftig debattert i Tyskland, der det bor om lag tre millioner muslimer. Grunnlovsdomstolen i Tyskland har besluttet at delstatene selv kan avgjøre saken. Etter dette har halvparten av de 16 tyske delstatene innført forbud mot bruk av religiøse plagg og symboler i skolen. Noen av delstatene har laget unntaksordninger for kristne og vestlige kultursymboler.

Ifølge HRW er alle disse delstatslovene først og fremst myntet på hijab.

– Forbudet har dyp innvirkning på kvinnenes liv, skriver HRW. Kvinnelige lærere som har nektet å ta av seg skautet, har fått refs og i noen tilfeller blitt oppsagt, ifølge rapporten.

– Sønnen min spurte meg «Hva er viktigst: Allah eller arbeid?», forteller en kvinne som er intervjuet i rapporten.

HRW anbefaler at hijabforbudet i de åtte delstatene blir omgjort. (©NTB)