Terror truer Egypts turistnæring

FREMMEDHAT: Blodflekker ligger igjen i gamlebyen i Kairo etter bombeeksplosjonen søndag kveld. Mandag ettermiddag var det fortsatt uklart hvem som sto bak bomben nær markedsplassen, som er et populært turistmål. Motivet kan ha vært hat mot utlendinger, for Egypt har tidligere vært rammet av blodig terror mot turister. (Foto: Reuters / Tarek Mostafa / SCANPIX) Les mer Lukk

<pBomben som tok livet av en fransk tenåring i Kairo, vil trolig få turister til å tenke seg om to ganger før de legger ferien til Egypt.</p

Turistnæringen i landet strever allerede i motbakke på grunn av finanskrisen. Nå tror eksperter at det kommer enda dårlige tider for dem som livnærer seg på de mange tilreisende som har pleid å komme til landet for å oppleve både kultur og badeliv.

Markedet der den 17-årige franske jenta ble drept og 25 personer ble såret, er svært populært for turister på jakt etter suvenirer. Men mandag var det knapt en utlending å se i Khan al-Khalili i gamlebyen.

Eksperter mener at det neppe er en organisert gruppe som står bak angrepet. De tror heller det ble utført av fanatiske islamister som arbeidet på egen hånd.

– De var ikke ute etter franskmenn, men målet var helt klart utenlandske turister, sier Dhia Rashwan, en ekspert på radikal islamisme, til nyhetsbyrået AFP.

Nær halvert

Så langt i år er antall turister til Nildalen og Rødehavet nær halvert sammenlignet med samme periode i fjor. Et bombeangrep som søndagens kan komme til å ødelegge flere års arbeid, frykter lokale reisebyråer.

Turister vandrer blant butikkene i en bydel i den egyptiske hovedstaden Kairo.

Men det er langt fra første gang at turister i Egypt blir rammet av terrorangrep. I 2005 ble to turister drept og 18 skadd i et bombeangrep i Kairos gamleby, og fra 2004 til 2006 mistet til sammen 130 livet i en serie terroraksjoner i feriebyer ved Rødehavet.

Området som ble rammet søndag, er rikt på kafeer og restauranter, og regnes som en av turistattraksjonene i den egyptiske hovedstaden. Jenta som ble drept, var på klassetur.

– Vi hørte en svært sterk eksplosjon, så begynte folk å skrike, og vi så blod. Vi løp vekk så fort vi kunne, alle sammen, forteller Romy Janiw, en av de voksne som fulgte 17-åringen og hennes venninner fra Paris på turen til markedet.

Løslatt

Til sammen elleve personer ble arrestert etter angrepet, men tre av disse – to kvinner og en mann – ble løslatt etter kort tid, ifølge nyhetsbyrået DPA. Det er uklart om politiet har holdbare beviser mot noen av de arresterte.

Egyptiske politifolk sikrer området rundt et kjent gammelt marked i Kairo etter søndagens bombeeksplosjon.

Enkelte kommentatorer kritiserte det de kalte mangelen på sikkerhet i Kairo.

Dhia Rashwan mener imidlertid at sikkerhetstjenestene neppe kan anklages for å ha forsømt seg.

– Primitive angrep av denne typen kan ingen politistyrke i hele verden forhindre, framholder han.

Lederen for al-Azhar-universitetet i Kairo, sunnimuslimenes øverste religiøse autoritet, fordømmer bombeangrepet.

– Gjerningsmennene er forrædere mot sitt fedreland og sin religion, siden islamsk lov forbyr drap på uskyldige, sier Mohammed Sayyed al-Tantawi.