– Nord-Korea forbereder rakettprøve

KLART?: Nord-Koreas rakettprogram følges med stor oppmerksomhet. Nå hevder en ekspert at en ny oppskyting er nært forestående. (Illustrasjonsfoto: Scanpix) Les mer Lukk

<pNord-Korea forbereder en ny rakettoppskytning, som kan komme til å skje i løpet av de nærmeste dagene. Satellittbilder viser økt aktivitet ved utskytningsbasen Musudan-ni, opplyser en ekspert.</p

London (NTB-AP-AFP): Analytikeren Joseph S. Bermundez jr. skriver i fagbladet Jane’s Defence Weekly at virksomheten kan være et forvarsel om en oppskytning. Det dreier seg enten om en militær mellomdistanserakett eller om en bærerakett for satellitter, mener han.

– Nye satellittbilder tyder på at Nord-Korea forbereder seg på å skyte opp enten en prototype av mellomdistanseraketten Taepodong-2 eller en romforskningsrakett av typen Paektusan 2. Oppskytningen kan skje om få dager, het det på Jane’s nettsider lørdag.

Vestlige og asiatiske ledere frykter at Nord-Korea er i ferd med å utvikle en rakett som kan ramme USAs nordligste delstat Alaska. De har flere ganger advart nordkoreanerne om at prøveskyting av en slik rakett kan utløse internasjonale straffetiltak.

En prøveutskyting av Taepodong-2 i 2006 endte med fiasko. Nord-Koreas rakettprogram følges likevel med stor oppmerksomhet, ikke minst fordi landet i oktober 2006 gjennomførte en kjernefysisk prøvesprengning. (©NTB)