Obamas første travle måned

Barack Obama har hatt en travel måded med både krig og finanskrise. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pÉn måned har gått siden Barack Obama ble tatt i ed som president. Siden da har han måttet hanskes med økonomisk krise og medarbeidere som har trukket seg, i tillegg til krig og konflikter utenlands.</p

Da Obama 20. januar løftet hånden og sverget presidenteden, var forventningene til ham skyhøye, både i USA og i resten av verden. Fallhøyden er dermed stor, noe Obama selv er klar over. Derfor var han raskt ute med å si at det vil ta tid, lang tid, før den amerikanske økonomien er på rett kjøl igjen.

I løpet av sin første måned har han fått Kongressen til å vedta en omfattende pakke verdt 787 milliarder dollar med tiltak som skal stimulere økonomien.

Og ikke før var den undertegnet, så kunngjorde Obama en egen plan for å stabilisere det urolige boligmarkedet.

Innenriks har økonomien tatt det meste av oppmerksomheten. Men presidenten har også blant annet rukket å oppheve forbudet mot å gi statlige bevilgninger til grupper som fremmer kvinners rett til selvbestemt abort i utlandet.

Afghanistan

Utenfor USAs grenser har Afghanistan tatt mye oppmerksomhet. Obama har vedtatt å utvide det amerikanske nærværet i landet med 17.000 soldater, og legger press på NATO om å øke sine bidrag.

Presidenten har bestemt å legge ned den omstridte Guantanamo-leiren på Cuba, og han har avlagt sitt første utenlandsbesøk. Det gikk til Canada, slik nyinnsatte amerikanske presidenter med unntak av George W. Bush, tradisjonelt har gjort.

Samtidig sendte Obama utenriksminister Hillary Clinton ut på tur. Den gikk ikke til Europa, men til europeernes forbauselse til Asia. Et tydelig signal om at USA mener Asia er viktigere enn Europa, mener mange.

Obama forsøker også å bedre forholdet til Russland, og han ble raskt enig med sin russiske kollega Dmitrij Medvedev om å stoppe tendensen til at USA og Russland driver fra hverandre.

Ministre i trøbbel

Men alt har ikke gått knirkefritt for USAs 44. president, blant annet har flere av hans medarbeidere vært i hardt vær.

Bill Richardson, som var Obamas førstevalg som handelsminister, trakk sitt kandidatur på grunn av granskingen av et selskap som har gjort forretninger med delstaten New Mexico, hvor han er guvernør.

Republikaneren Judd Gregg var Obamas andrevalg som handelsminister. Også han valgte å trekke seg, og oppga politisk uenighet med presidenten som grunn.

Tom Daschle trakk sitt kandidatur som helseminister etter avsløringen om skattesnusk. Nancy Killefer, kandidat som budsjettsjef, trakk seg etter avsløringer om bruk av svart dagmamma. (©NTB)