- Ikke snakk bak ryggen vår

Russiske Maxim Tsjoudov stilte likevel opp på tirsdagens medaljeseremoni for søndagens jaktstart. Han og Ole Einar Bjørndalen gratulerte hverandre med medaljene. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX) Les mer Lukk

<pMaxim Tsjoudov går kraftig ut mot dem som mistenkeliggjør gjenværende russiske skiskyttere i VM. </p

–Én mannlig, russisk skiskytter er sendt hjem. I mine øyne er de som er igjen i VM rene idrettsutøvere, sier Ole Einar Bjørndalen.

Han dømmer ikke dopingbeskyldte, russiske skiskyttere etter oppgjørets time med konkurrent Maxim Tsjoudov (26) etter søndagens gulløp på normaldistansen i VM.

Les også: Tidenes største

Russeren stilte uventet opp på seierspodiet og tok imot sølvmedaljen fra VM-jaktstarten i Sør-Korea to dager, en protest, en anke og et nederlag etter kaoskvelden i Sør-Korea.

Etterpå stilte Tsjoudov rakrygget opp på pressekonferansen, tok ordet og stilte seg som levende mål for journalistenes skyts. Russeren gikk kraftig ut mot konkurrenter og andre som mistenkeliggjør den gjenværende russiske troppen i skiskytter-VM.

– Hvor vi enn går vender folk oss ryggen, de vil ikke snakke med oss eller hilse på oss. Det snakkes bak vår rygg, og folk løper rundt fra rom til rom og samler underskrifter for å få oss sendt hjem. Kanskje burde vi reise hjem, men si det heller rett til oss. Det er veldig ubehagelig, liret 26-åringen av seg foran et samlet pressekorps og med gullvinner Ole Einar Bjørndalen og bronsevinner Alexander Os (29) som tilhørere.

Ikke folkelige

Da Bjørndalen oppsøkte de russiske utøverne på hotellet samme kveld som jaktstartgullet var blitt avgjort av IBUs ankepanel, satt han i samtale med Tsjoudov og hans lagkamerater i halvannen time.

Der ble den norske lederen for utøverkomiteen enig med den russiske troppen om å jobbe for å inkludere alle nasjoner i skiskytternes verdenscup bedre enn tilfellet er i dag.

– Det er sikkert noen som har oppført seg slik Tsjoudov beskriver, og da har de ikke vært folkelige. Når vi kommer til Vancouver eller Trondheim (kommende verdenscuprenn), vil vi forsøke å gjøre noe med problemstillingen. Når det bare er to menn og to kvinner som sitter i utøverkomiteen, går vi utenom mange nasjoner. Vi ønsker å inkludere flere og samtidig sørge for å holde IBU utenfor utvalget, fortalte Ole Einar Bjørndalen til NTB.

En fortvilt Tsjoudov hevdet at han kun hadde sovet fire-fem timer de siste døgnene på grunn av situasjonen rundt jaktstarten og hele det russiske laget. Et par dager før VM ble tre russiske skiskyttere sendt hjem etter å ha blitt dopingavslørt.

– Situasjonen påvirker meg utrolig mye, og mesterskapet er ødelagt for min del, sa Tsjoudov.

Russeren ønsket ikke å kommentere hvorvidt han mente de hjemsendte lagkameratene er uskyldige.

Fortsatt uenig

Bjørndalen og Tsjoudov skiltes fra kveldsmøtet søndag kveld som venner, men i uenighet om utfallet av jaktstartsaken, der Bjørndalen og ni andre utøvere gikk feil i løypetraseen.

– Vi sto alle på vårt og skiltes med et håndtrykk. Jeg ble nummer to i rennet. Ole var sterkere, bedre og raskere enn meg. Men regler ble brutt, og noen bør stilles til ansvar for det. For meg handler ikke dette om at jeg skal ha gullmedaljen. Den betyr ingen ting i denne saken. Men reglene skal være like for alle. Jeg har selv måttet gå fem strafferunder i et verdenscuprenn for å ha skutt på feil skive, forklarte Maxim Tsjoudov.

Midt under den verbale utblåsningen rakte Tsjoudov hånden til sin norske overmann, som gjengjeldte håndtrykket. Likevel erklærte Tsjoudov at han støtter sin skiskytterpresident som akter å bringe saken inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Russland har skuffet enormt sportslig hittil i årets VM. Tsjoudovs sølvmedalje er eneste fangst så langt. (©NTB)