Japans finansminister går av

<pDen japanske finansministeren Shoichi Nakagawa har gått av med øyeblikkelig virkning etter anklager om at han opptrådte beruset på en pressekonferanse i Roma sist helg.</p

Tokyo (NTB-Reuters): Avgangen kommer etter at han først hadde varslet sin avgang, men bare etter at nasjonalforsamlingen har vedtatt statsbudsjettet hans. Nakagawas avgang oppfattes som et nytt slag mot statsminister Taro Aso, som imidlertid godkjente avskjedssøknaden umiddelbart.

Statsminister Aso utnevnte økonomiminister Kaoru Yosano til å bli Nakagawas etterfølger.

70-åringen prøvde å bli landets statsminister i fjor, men tapte kampen mot Taro Aso.

Budsjettbehandlingen i underhuset i nasjonalforsamlingen kan ta uker, og varselet om at Nakagawa ville vente til etter at budsjettet var vedtatt, tilfredsstilte verken juniorpartneren i koalisjonsregjeringen eller opposisjonen.

Begge hadde krevd at Nakagawa måtte gå av øyeblikkelig.

Medisiner?

Nakagawa ble tirsdag sendt til sykehus for en helsesjekk etter at han mandag avviste påstander om at han var beruset på en pressekonferanse på helgens G7-møte.

Nakagawa hevder han hadde tatt for mye medisin mot sin kraftige forkjølelse da han på pressekonferansen snakket med uklar stemme, sto på podiet med lukkede øyne og bøyd hode og en gang svarte på et spørsmål som ikke stilt til ham.

Forklaringen har ikke dempet kritikken mot ham på hjemmebane der flere mener at han har satt Japan i vanry.

Nakagawa er også under hardt press på grunn av den skrantende økonomien i landet.

Upopulær

Skandalen rundt Nakagawa kommer samtidig som statsminister Aso er ytterst upopulær. I en meningsmåling for kort tid siden var støtten under 10 prosent, og oppslutningen lover meget dårlig for Det liberaldemokratiske partiet (LDP) som har styrt Japan nærmest eneveldig i 54 år.

Japan må i henhold til loven avholde valg innen september i år, og LDP risikerer for første gang å tape.

- Dette er ekstremt ødeleggende politisk for Aso, sa Koichi Haji, sjeføkonom ved forskningsinstituttet NLI, da det ble kjent at Nakagawa bare ville gå av etter at budsjettet var vedtatt.

- Det er ikke sikkert at selve regjeringen blir sittende så lenge.