Frykt for sultkatastrofe i Kenya

MATKRISE: Hjelpearbeiderne i Kenya frykter at barn og eldre snart vil begynne å dø av sykdommer utløst av sult. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pKiziba Wamwagudu sitter i skyggen under et tre og håper på regn. Men det har ikke regnet i det sørøstlige Kenya på flere måneder, og Wamwagudu ser hungersnøden i hvitøyet.</p

Avlingene har tørket inn, mat er vanskelig å få tak i, og når den er tilgjengelig, er den også svært dyr. For 68 år gamle Wamwagudu og de andre 18 medlemmene av storfamilien hans ser framtiden beksvart ut.

– Vanligvis brødfør jeg familien min på kornet fra denne flekken, sier han og peker på en tolv mål stor åker bak huset der han bor.

– Men i år fikk jeg ikke engang et kilo korn, sier den aldrende kenyanske bonden og rister på hodet.

Frykter hungersnød

Tørken begynner å sette sitt preg på Kenyas økonomi, som er Øst-Afrikas største. Regjeringen i Nairobi har erklært unntakstilstand og advarer om fare for at opp til ti millioner mennesker kan bli rammet av sult.

– Vi spiser ikke lenger midt på dagen. Vi må klare oss med ett måltid om dagen, mens vi tidligere kunne ha tre, sier Abdullahi Abdi Hussein som leder boringen etter vann ved den østkenyanske landsbyen Wargadud.

Kenyanske jordbrukseksperter tror ikke på regn med det første. De sier landet har fått mindre og mindre nedbør det siste tiåret, og mange forskere mener dette må være et utslag av de globale klimaendringene.

Mangler penger

Det internasjonale forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåne-foreninger IFRC ba før årsskiftet om et beløp tilsvarende 645 millioner kroner til kamp mot hungersnøden i Øst-Afrika. Til nå har IFRC bare fått løfter om 6 prosent av disse pengene.

Hjelpeorganisasjoner opplyser at nesten en tredel av alle husdyrene i den hardt rammede Mandera-regionen, der Wargadud ligger, er døde på grunn av vannmangel. Kyrne som fortsatt lever, gir svært lite melk.

Hjelpearbeiderne frykter at barn og eldre snart vil begynne å dø av sykdommer utløst av sult. Når mennesker ikke får næring nok, svekkes immunsystemene deres, og de pådrar seg lidelser som koster dem livet, påpeker Peter Smerdon i FNs matvareprogram WFP.