Samlingsregjering tatt i ed

KOMPROMISSAVTALE: Zimbabwes president Robert Mugabe (til høyre) og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai (til venstre)  signerer fredag under dokumenter som skal sikre en fungerende samlingsregjering i landet. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pZimbabwes nye samlingsregjering er tatt i ed av president Robert Mugabe. Men like før seremonien startet, ble en vordende statssekretær satt i arresten.</p

Den nye regjeringen er resultatet av en maktdelingsavtale som ble inngått i kjølvannet av valget i fjor, og både Mugabes parti ZANU-PF og statsminister Morgan Tsvangirais parti MDC har sine folk i regjeringen.

I alt 36 statsråder avla ed på plassen foran presidentboligen fredag. Det var fire flere enn planlagt, og MDC beskylder nå Mugabe for å ha gitt verv til flere av sine støttespillere enn det maktdelingsavtalen la opp til.

I tillegg ble en av vordende statssekretær fra MDC pågrepet like før seremonien startet, men seremonien ble likevel ikke stoppet.

MDC-representant pågrepet

Roy Bennett skulle etter planen bli statssekretær i landbruksdepartementet, men han ble pågrepet og ført bort til et «beryktet tortursenter», melder MDC. Ifølge partiledelsen vil han tiltre på et senere tidspunkt.

– Han ble pågrepet for noen minutter siden på Charles Prince-flyplassen. Jeg vet ikke om han var ankommet, eller om han skulle reise bort, sa Ian Makone fra ledelsen i MDC.

Bennett har vært kasserer i MDC, og i 2000 ble han, som en av svært få hvite representanter, valgt inn i nasjonalforsamlingen. Tre år senere ble han satt i fengsel etter å ha slått justisministeren i ansiktet under en opphetet debatt.

De siste to årene har Bennett bodd i eksil i Sør-Afrika. Han flyktet fra Zimbabwe for å unnslippe politiet, som ville avhøre ham etter å ha funnet et våpendepot øst i landet.

Langvarig prosess

Maktdelingsavtalen ble underskrevet av Mugabe og Tsvangirai i september, men samlingsregjeringens tiltredelse er blitt utsatt gang på gang som følge av strid om fordelingen av ministerposter.

Ifølge Tsvangirai venter de fortsatt motstand mot maktdelingen fra folk som føler seg forbigått, eller som klynger seg til makta, koste hva det koste vil.

– Bitterheten er der fortsatt, og det må vi takle, men i mine øyne har denne prosessen fått et driv som er uomstøtelig, sier Tsvangirai til BBC.

Den nye statsministeren, som ble tatt i ed på onsdag, sier den viktigste oppgaven er å få Zimbabwe ut av krisen landet nå har sunket ned i. Mugabe «er kanskje en del av problemet, men også en del av løsningen,» understreker han.

Fordeling

MDCs generalsekretær, advokaten Tendai Biti, er finansminister i den nye regjeringen. Andre viktige poster har gått til Mugabes støttespillere.

Landets nye forsvarsminister er Emmerson Mnangagwa. Han blir omtalt som presidentens høyre hånd, og han er blitt anklaget å ha beordret en massakre på 20.000 dissidenter da han var sikkerhetsminister på 80-tallet.

Flere andre ministre fra den avtroppende regjeringen har også fått verv i den nye regjeringen. Tidligere forsvarsminister Sydney Sekeramayi, også han en av Mugabes støttespillere, overtar som sikkerhetsminister i samlingsregjeringen.

Kembo Mohadi forblir innenriksminister i den nye regjeringen, men han må nå dele vervet med en minister fra Tsvangirais parti. (

©NTB)