Flyulykke kostet 49 liv

Det skal ha vært 48 personer ombord i flyet ifølge FAA. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<p– Colgan 3407, vennligst meld deg, ropte flygelederen flere ganger. Han fikk ikke noe svar. Flyet styrtet i et bolighus nordøst i USA, og 49 mennesker mistet livet.. Se video.</p

Fakta om episoder med flytypen Dash 8 Q400  

* Flytypen Dash 8 Q400 er også kjent som Bombardier Dash 8

* 1. mai 2005: Ukontrollert landing i Norge (SAS)

* 6. april 2006: Ukontrollert landing i Kalmar (SAS)

* 13. mars 2007: Ukontrollert landing Japan (ANA)

* 7. august 2007: Ukontrollert landing i Sør-Korea

* 9. september 2007: Nødlanding i Ålborg (SAS)

* 10. september 2007: Retur til Københavns Lufthavn (SAS)

* 10. september 2007: Retur til Københavns Lufthavn (SAS)

* 12. september 2007: Nødlanding i Vilnius (SAS)

* 21. september 2007: Nødlanding i München

* 10. oktober 2007: Sikkerhetslanding i Københavns Lufthavn (SAS)

* 11. oktober 2007: Retur til Berlin lufthavn (SAS)

* 12. oktober 2007: Retur til Warszawa lufthavn (SAS)

* 27. oktober 2007: Nødlanding i Københavns Lufthavn (SAS)

* 25. februar 2008: Sikkerhetslanding i Wien (Austrian Air)

* 30. september 2008: Sikkerhetslanding i Sandefjord (Widerøe)

(Kilde: Ekstra Bladet) (©NTB)

Et Dash 8-fly fra Continental Airlines styrtet i delstaten New York.

Øyenvitner så flammer slå opp mot kveldshimmelen i delstaten New York da flyet traff huset i Clarence Center i delstaten New York. I tillegg til de 48 om bord i maskinen av typen Dash 8 fra Continental Airlines, omkom en person på bakken.

Flygelederne gjorde desperate forsøk på å få kontakt med besetningen, som forsøkte å lande på flyplassen ved byen Buffalo rundt klokken 22.10 lokal tid torsdag kveld. Været i området var dårlig, med snø og sludd.

Mistet søsteren

– Moren min kom med lyder jeg aldri har hørt før da jeg ringte og fortalte om ulykken, sa Chris Kausmer, som mistet søsteren Elise i flyulykken.

– Nå tenker jeg på mamma som må fly hit hjem fra Florida, og lurer på hva jeg skal fortelle til barna mine, sa Kauser til CNN.

Flyet, av typen Dash 8 Q400 fra Continental Airlines, hadde 44 passasjerer og en besetning på fire om bord. Rebecca Gibbons, talskvinne for delstatspolitiet, bekrefter at ingen av dem overlevde ulykken.

Ulykkesflyet hadde over to tonn drivstoff i tankene da det traff huset i Clarence Center, melder nyhetsbyrået AP. Brannfolkene som kom til stedet, roses for heroiske forsøk på å finne overledende – men letingen var forgjeves.

Skarpt smell

Flere personer som bodde i huset, skal ha overlevd fordi de var ute og handlet.

– Hele himmelen ble oransje. Plutselig hørte jeg et skarpt smell, og huset mitt ristet, forteller Bob Dworak, som bor rett i nærheten av ulykkesstedet.

Flyet, med rutenummer 3407, og med plass til 74 passasjerer, var på vei fra Newark flyplass utenfor New York by til Buffalo. Det er ikke kommet meldinger om at ulykken skal ha vært noen form for terrorhandling.

Øyenvitner forteller til CNN at de hørte «merkelige lyder» fra flyet rett før det braste rett i bakken. Ifølge eksperter kan det ha vært flere årsaker til at flyet styrtet.

– Dette kan ha vært forårsaket av en kombinasjon av flere forskjellige ting. En av dem kan ha vært is på vingene. Men flyet er produsert i Canada og skal være laget for kaldt og dårlig vær, sier Jim Tilmon, tidligere flyger, til CNN.

– Uvirkelig

Det skal ikke ha vært noen kommunikasjon fra cockpit til kontrolltårnet på flyplassen før ulykken inntraff. En kilde i de lokale myndighetene opplyser at flyet forsvant fra radaren uten noen forvarsel.

Myndighetene sikret natt til fredag området, og brannmannskaper hadde slukket det meste av brannene som oppsto under flykrasjen.

– Ulykkesstedet ser helt uvirkelig ut. Det brenner og flyhalen stikker opp av bakken, sier Chris Collins i de lokale myndighetene til CNN.

TV-bilder viste et flammehav og tjukk røyk. Tolv hus rundt ulykkesstedet er evakuert.

Fortsetter under videoen

Pårørende til passasjerene om bord på ulykkesflyet fikk natt til fredag oppfølging av krisepersonell på flyplassen i Buffalo.

Nestenulykker

Dash 8 Q400 er samme flymodell som SAS og Widerøe hadde problemer med for et par år siden. Selskapene opplevde flere nestenulykker, blant annet krasjlandet et fly i Aalborg da et landingshjul klappet sammen.

Noe av det samme skjedde under en landing i Vilnius i Litauen kort tid senere. To andre fly måtte gjøre vendereis etter å ha fått problemer etter avgang. (©NTB)