Nederlandsk Koran-kritiker arrestert i London

Den nederlandske politikeren Geert Wilders dro til Heathrow-flyplassen i London tross innreiseforbud. Foto: Scanpix/AP. Les mer Lukk

<pDen nederlandske parlamentarikeren Geert Wilders er arrestert i Storbritannia. Han ble anholdt ved ankomsten til Londons hovedflyplass Heathrow og tatt inn til avhør.</p

Geert Wilders  
* Den nederlandske parlamentarikeren Geert Wilders er nektet adgang til Storbritannia. Årsaken er hans sterkt islamkritiske film «Fitna».
* I den 16 minutter lange filmen hevder Wilders at Koranen oppfordrer til vold mot annerledes tenkende. Han protesterer mot «islamiseringen» av Nederland.
* Wilders er 45 år gammel og har sittet i nasjonalforsamlingen i Haag siden 1998. Han representerte først det høyreliberale partiet VVD, men brøt senere ut og dannet i 2006 det mer høyreradikale Frihetspartiet PVV.
* I desember varslet han at han ville reise utenlands for å skape «allianser for fred og mot islamisering». Et medlem av det britiske Overhuset, Lord Pearson, inviterte ham til London for å ha ham til stede under en visning av «Fitna».
* Men 12. februar ble Wilders ble pågrepet ved ankomsten til Londons hovedflyplass Heathrow. Britene avviste ham under henvisning til at han var en trussel mot den offentlige sikkerheten.
(Kilder: Reuters og DPA) (©NTB)

Det var mulig Wilders ville bli sendt rett tilbake til Nederland, meldte BBC på sine nettsider torsdag. Ifølge innenriksdepartementet i London anses politikeren som har kalt Koranen «en fascistisk bok», som en fare for den offentlige sikkerheten.

Nederlands London-ambassadør dro til Heathrow for å gjøre det klart at myndighetene i Haag er uenige i britenes beslutning om å nekte Wilders innreise, het det på den britiske rikskringkastingens nettsider. Wilders dro til London selv om han var erklært uønsket.

Viste kort

På en pressekonferanse på Schiphol-flyplassen i Amsterdam torsdag viste Wilders boardingkortet og sa at flyselskapet British Midland ville ta ham med til London.

– Jeg håper også at jeg kan komme inn i landet, sa han, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Wilders er mannen som laget den omstridte og sterkt islamkritiske filmen «Fitna», og han har kalt Koranen for en fascistisk bok.

Til Overhuset

Nå er han blitt invitert av en britisk parlamentariker for å vise filmen sin i Overhuset. Men innenriksdepartementet vil ikke gi ham innreisetillatelse fordi han anses som en trussel mot offentlig ro og orden.

I en uttalelse skriver departementet at regjeringen tar avstand fra ekstremisme i alle former, og at regelverket er strammet inn for å hindre at folk som står bak uakseptabel oppførsel, slipper inn.

Ytringsfrihet

I et intervju med BBC uttrykker Wilders stor skuffelse over det han mener er krenking av ytringsfriheten.

– Jeg ble overrasket og veldig lei meg for at ytringsfriheten, som var en meget viktig del av det britiske samfunnet, er blitt krenket, sier Wilders. Han mener avgjørelsen vitner om feighet.

I hjemlandet Nederland er Wilders anmeldt for å ha oppfordret til hat, og han venter på å bli stilt for retten for dette. I filmen bruker Wilders bilder fra flere terrorangrep samtidig som det refereres til Koranen.