Økokrim etterforsker stortingspensjoner

De seks aktuelle tidligere stortingsrepresentantene som Økokrim nå skal etterforske, er Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp), Gro Harlem Brundtland (Ap), Kjell Magne Bondevik (KrF), Tore Austad (H) og Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap). Foto: Scanpix/ ABC Nyheter. Les mer Lukk

<pØkokrim starter etterforskning av de seks tidligere stortingsrepresentantene som mistenkes for pensjonsjuks.</p

De tidligere stortingsrepresentantene det er snakk om, er Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp), Gro Harlem Brundtland (Ap), Kjell Magne Bondevik (KrF), Tore Austad (H) og Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap).

Gjennomgår rapport

I første fase vil Økokrim vurdere materialet fra Kjønstad-utvalget, som på oppdrag fra Stortingets presidentskap har gransket stortingspensjonene.

– Deretter vil vi gå inn i fase to, der vi kommer til å se på enkeltsakene. Da vil vi ta stilling til hvilke enkeltpersoner vi eventuelt kommer til å etterforske videre, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim til Dagsavisen.no.

Dersom det etter den første og innledende fase besluttes å rette etterforskningen mot en eller flere personer, vil aktuelle navn bli offentliggjort etter at de berørte er underrettet, opplyser Økokrim.

Les også: Tar etterforskningen til etterretning

56 pensjonister

I august i fjor ble det kjent at Riksrevisjonen i en rapport til Stortinget konkluderte med at seks tidligere stortingsrepresentanter skulle ha fått urettmessig utbetalt til sammen rundt 5,7 millioner kroner i tidligpensjon. Seks tidligere representanter ble trukket fram av Riksrevisjonen som mulige pensjonsjuksere.

Et utvalget ledet av professor Asbjørn Kjønstad gransket så 56 stortingsrepresentanters gullpensjon og har foretatt en gjennomgang av utbetalinger av pensjon etter Stortingets regelverk de ti siste årene. To av de seks som Riksrevisjonen mente å ha funnet uregelmessigheter ved, ble frikjent av ekspertutvalget, mens to nye navn kom til.

- Ingen kommentar

- Dagens pressemelding fra Økokrim om den videre prosess gir ikke grunnlag for kommentarer, sier tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland til NTB via sin presserådgiver Jon Mørland.

Ifølge Mørland viser Harlem Brundtland til den uttalelsen hun ga da Kjønstad-utvalget la fram sin rapport 8. januar. I den uttalelsen sa den tidligere Ap-statsministeren seg «lei for at det har vært uklarheter i forbindelse med regelverket for Stortingets pensjonsordning».


Oppdatert med Brundtlands kommentar.