Nekter folk å vende hjem til brannruiner

Foto: AFP/Scanpix.
<pPolitiet nekter enkelte innbyggere fra de brannherjede områdene i Australia å vende tilbake til sine utbrente hjem. Synet som venter er rett og slett for grufullt.</p

Mange av menneskene som flyktet fra branninfernoet i delstaten Victoria, sitter nå utålmodige på hotellrom eller hos venner og familie og verker etter å reise hjem for å selv å ta i øyesyn skadene etter de voldsomme brannene. Men de holdes tilbake, og politiet ber folk være tålmodige.

Særlig i Marysville nord for Melbourne ligger det fortsatt mange forkullede lik i ruinene, opplyser politiet. Ifølge lokale medier har minst 100 av tettstedets 519 innbyggere omkommet i brannen.

Politiet har sperret av hele tettstedet for å skjerme allmennheten fra de grufulle scenene i det lille samfunnet.

Vanskelig identifisering

Både i Marysville og andre steder søker kriminalteknikere gjennom aske og forvridde rester av hus for å forsøke å identifisere alle de som har mistet livet i brannene. Til nå er 181 mennesker bekreftet omkommet, men flere lokale medier melder at tallet kan stige til over 300.

Mange er fortsatt savnet, og identifiseringsarbeidet er vanskelig fordi mange er brent til det ugjenkjennelige. Det kan ta flere uker å fastslå identiteten til alle ofrene, ifølge Victorias delstatsminister John Brumby.

– Som en atombombe

I småbyen Kinglake har overlevende så smått begynt å vende tilbake.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, sier Peter Denson apatisk der han står i askehaugen etter det som en gang var hjemmet hans. Minst 39 av naboene hans er døde, og byen er helt utbrent.

– Det ser ut som en atombombe har gått av her, sier han fortvilt.

I tettstedet Flowerdale leter Rob og Valerie Greig i asken etter noe som kan reddes. De finner ingenting. De er ikke bare lamslåtte over at de har mistet alt de eide, men også av hvor nære på de selv var å bli flammenes rov.

– Vi flyktet da røyken kom. 20 minutter senere var huset vårt overtent, sier Valerie.

Påtent

Busk- og skogbrannene er de verste i Australias historie og har rast over landsbygda nord for storbyen Melbourne siden lørdag. Sterk vind og høye temperaturer bidro til å forverre ødeleggelsene.

Hele området er erklært som et kriminalåsted ettersom politiet mistenker at brannene var påsatt. Ingen så langt er siktet eller pågrepet, men politiet opplyser at jakten på den eller de skyldige pågår for fullt.

Onsdag jobbet over 4.000 brannmenn med å slukke 33 branner i delstaten Victoria. 23 av disse var ikke under kontroll. (©NTB)