Storberget ber om et konkret hijab-forslag

Justisminister Knut Storberget ber om konkretisering av hijab-forslaget. Foto: Knut Falch / SCANPIX Les mer Lukk

<pDet har vært mange reaksjoner på Justisdepartementets ja til politi-hijab. Justisministeren vil se grundigere på saken og ber om et konkret forslag.</p

Knut Storberget (Ap) sier at det er en veldig vanskelig sak.

– Jeg har verken sagt ja eller nei til religiøse symboler. Det jeg har sagt i dag, er at vi nå ønsker å få Politidirektoratet til å foreta den avgrensingen som skal foretas. Legge fram et konkret forslag, slik at alle vet hva vi diskuterer, og slik at vi tar hensyn til det viktige elementet at politiuniformen skal fremstå som nøytral og med autoritet, sier han til TV 2.

Ja forrige uke

I forrige uke varslet Justisdepartementet at de tar til følge innstillingen fra politidirektør Ingelin Killengreen om å si ja til hijab som en del av politiuniformen.

Stortingsrepresentant Ola Borten Moe fra Senterpartiet krever at Storberget avviser grønt lys for politi-hijab.

– Hijab et religiøst og politisk symbol på lik linje med en jødekalott eller en Nei til EU-button. Det har ingenting med en politiuniform å gjøre, som jo skal være ensartet og uten politisk og religiøst innhold, sier han til Adresseavisen.

Rekruttering

Ola Borten Moe (Sp). Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX

Fremskrittspartiet varsler at de onsdag vil legge fram forslag i Stortinget om å forby adgangen til å bruke hijab som en del av politiuniformen.

– Norsk politi skal fremstå nøytralt. Vi ønsker ikke at politiske eller religiøse symboler skal være en del av uniformen, sier partiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen til NTB.

Han mener at bruk av hijab som en del av uniformen kan åpne for å gi islam en spesiell status.

Høyres justispolitiske talskvinne Elisabeth Aspaker er også kritisk til at det kan bli tillatt med uniformshijab i politiet.

– Det er uklokt å tillate bruk av hijab i politiet, sier Aspaker, som erkjenner at det er viktig at politiet rekrutterer fra ulike miljøer, men hun mener at hijab som virkemiddel er overdrevet.

Venstre og KrF går inn for å tillate bruk av politi-hijab. I dag er et slikt hodeplagg, som brukes av religiøse muslimske kvinner, tillatt i Tollvesenet og i Forsvaret.

I dag brukes politi-hijab i Sverige og Storbritannia.