Operasjon defensiv opprydding

Landslagstrener Egil Drillo Olsen under landslagets trening i på LTU Arena i Düsseldorf tirsdag ettermiddag. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX Les mer Lukk

<pEgil Olsen tror på defensiv rehabilitering av landslaget i onsdagens landskamp mot verdenstoer Tyskland. Han er mer usikker på det offensive.</p

Norges lag  
Egil Olsen har tatt ut dette laget til onsdagens landskamp i fotball mot Tyskland:
Norge (4-5-1):
Rune A. Jarstein – Tom Høgli, Kjetil Wæhler, Brede Hangeland, Trond Erik Bertelsen – Daniel Braaten, Christian Grindheim, Martin Andresen, Per Ciljan Skjelbred, Morten Gamst Pedersen – Thorstein Helstad.
Reserver: Jon Knudsen – Mounir Hamoud, Tore Reginiussen, Bjørn Helge Riise, Fredrik Strømstad, Erik Huseklepp, Erik Nevland. (©NTB)

Düsseldorf: – Orker vi, kan det bli hyggelig. Iallfall det defensive. Jeg blir voldsomt skuffet om Tyskland skaper tosifret antall sjanser mot oss. Sjanser får de, men jeg blir fornøyd om vi ikke slipper til flere enn rundt fem, sier han.

Drillo er seg selv lik. Der andre trenere reduserer fallhøyden ved å skryte motstanderen opp i skyene, tegner han et bilde av en overkommelig utfordring.

– Det jeg har sett av Tyskland er ikke så imponerende. De har mange gode spillere, men mye tyder på at spillerne er bedre enn laget. Særlig i kampen mot Wales spilte de håpløst omstendelig, slår han fast.

Skal Norge lykkes, må alle de unødvendige balltapene og kostbare personlige feilene fra fjorårssesongen lukes vekk.

– Et av siktemålene mine er å renske vekk alle balltap på egen halvdel. Mister vi ballen, skal det være høyt oppe på banen, sier han.

Utfordringer

Flere ting taler mot Drillo: Alle de hjemlige spillerne er utenfor sesong, og han har bare to treninger til å drille laget.

– To treninger er ikke nok, men vær klar over at det er ingen revolusjon. På midtbanen blir organiseringen litt annerledes, bak er det akkurat som før. Det handler bare om justeringer, men jeg skulle gjerne hatt flere treninger, sier han.

På den første treningen opplevde han også flere stilbrudd av typen hans spillere på 1990-tallet var vaksinert mot.

– Vilje, innsats og guts var veldig bra, men på struktur har vi noen ting å justere. Det sitter ikke i ryggmargen på alle spillerne. Særlig midtbanefemmeren imponerte mer med intensitet enn struktur.

Drillo har tre kamper å jobbe med laget før VM-kvalifiseringsalvoret starter igjen. Han tror det kan ta mer tid å få det offensive til å sitte enn det defensive, men forsvarsorganiseringen er selve grunnlaget for ballerobringene som Drillos angrepsfilosofi bygger på.

Firer ikke

Han er ikke blitt mindre gjennombruddshissig, faktisk tvert imot.

– Jeg firer ikke på soneorienteringen, heller ikke i midtbaneleddet. Når det gjelder framdrift, er jeg heller blitt mer opptatt av det. Når jeg ser om igjen kamper fra 90-tallet, synes jeg ofte det var for lite framdrift og tenker «var det så dårlig?». Jeg er mer framdriftsorientert nå, sier han.

– Når vi vinner ballen, skal vi komme med ti og en halv spiller. Vi må flytte hele laget opp, og en av midtbanespillerne SKAL i bakrom.

Den innstillingen kan føre til sårbarhet bakover, men Drillo vil mane spillerne til å sørge for at angrepene avsluttes.

– De skal stort sett ende med avslutning mellom stengene eller ballen ut over dødlinjen.

Drillo har registrert utvikling i spillermateriellet siden forrige gang han var sjef.

– Jeg ser at intensiteten er høyere, og at det går fortere. Vi har mer løpskraft, og de individuelle ferdighetene er også et hakk bedre, sier han.

Nå er oppgaven å innprente Drillo-filosofi i ryggmargen.

Enig med Drillo

Landslagsassistent Ola By Rise er helt enig med Drillo i at det er behov for å rydde opp defensivt etter den svake fjorårssesongen.

– Vi måtte gjort noe uansett, og det snakket vi om før skiftet av landslagssjef. Det var en konklusjon ved evalueringen at vi måtte stramme opp og vinne ballen oftere i midtbaneleddet, sier Rise, som var assistent også under Åge Hareide.

– Vi mistet også ballen altfor ofte i fjor. Fra å være et godt kontringslag begge veier året før, med masse sjanser skapt og nesten ingen sluppet til, tapte vi i fjor kontringsstatistikken så det suste. Det var ikke fordi vi endret stil, men fordi vi ikke lyktes.

Drillo gjør grep for at Norge skal slutte å gi bort gratissjanser, og for at laget igjen skal begynne å skape sjanser på overganger.

Ola By Rise har håp om at kampen mot Tyskland skal bli en god opplevelse for spillerne i et landslag som er uten seier i nesten 14 måneder.

– Jeg venter å se hardt arbeid, kloke hoder og stort hjerte. Jeg håper de som ser på skal få det hyggelig, og at det skal bli en god opplevelse for dem som er utpå der. Da kan vi spille på oss selvtillit og trygghet, sier han. (©NTB)