«Kjemibombe» stenger riksvei

<pEn lastebil full av farlige kjemikalier havnet tirsdag ettermiddag i grøfta på riksvei 3 mellom Løten og Stange i Hedmark. Samme kveld var brannvesenet kommet halvveis i arbeidet med å tømme bilen for kjemikaliene.</p

– Vi får ikke åpnet veien igjen på denne siden av midnatt, sa operasjonsleder Hans Engh til NTB ved 21-tiden. Han opplyser at bilen var en «kjemibombe» med over 6.000 liter salpetersyre, 1,2 tonn natriumoksid som er lut i fast form og hele 19 tonn av en kjemisk væske som benyttes til katalysatorer i dieselbiler.

– Vi tømmer bilen sakte, men trygt for kjemikaliene og så langt vi kan se er storparten av salpetersyren som rant ut, nå suget opp igjen av brannvesenets folk, sier Engh.

Han bekrefter at politiet ikke kan gjøre annet enn å ta bilen inn for teknisk kontroll. Det er ikke noe i lover og regler som forbyr denne type livsfarlig last på glatte norske vinterveier.

Like etter at ulykken skjedde ba politiet folk i området om å holde seg inne og lukke alle vinduer fordi utforkjøringen førte til lekkasje av salpetersyre.

Syre lekket ned i Svarteelva som renner langs riksveien. Salpetersyre karakteriseres som middels giftig for fisken og er i tillegg lett nedbrytbar.

Elva er for tiden gjenfrosset. Gassen fra salpetersyre kan føre til svie i øyne og svelg.

Det er foreløpig ikke kjent hvor omfattende lekkasjen er. (©NTB)