Danner ny regjering

Sosialdemokraten Ingibjörg Gisladottir er bedt om danne ny regjering på Island. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pLederen for det sosialdemokratiske partiet på Island, Ingibjörg Gisladottir, har fått i oppdrag av president Ragnar Grimsson å danne ny regjering på sagaøya.</p

President Ragnar Grimsson ber sosialdemokratene om å undersøke om det er mulig å danne regjering sammen med Den venstregrønne bevegelsen.

– Jeg har besluttet å be lederne for Den sosialdemokratiske alliansen og Den venstregrønne bevegelsen om å delta i samtaler om å danne en ny mindretallsregjering med støtte fra Framsoknarflokkurin, sa Grimsson tirsdag.

Demonstrasjoner

Han ga oppdraget med å lede samtalene til sosialdemokratenes leder Ingibjörg Solrun Gisladottir, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den venstregrønne bevegelsen er det mest venstreorienterte partiet i nasjonalforsamlingen Alltinget og leder for tiden på meningsmålingene. Framsoknarflokkurin minner om Senterpartiet i Norge.

Regjeringen til avtroppende statsminister Geir Haarde gikk mandag i oppløsning etter flere måneder med demonstrasjoner mot myndighetenes håndtering av finanskrisen, som har rammet Island spesielt hardt.

Lite makt

Haarde har sagt han håper noen fra hans konservative Selvstendighetsparti vil danne en bred samlingsregjering. Flere analytikere har imidlertid pekt på en mindretallsregjering av sosialdemokratene og Den venstregrønne bevegelsen som et mer sannsynlig alternativ.

Den islandske presidenten har svært lite politisk makt, men det er hans oppgave å finne ut hvilket regjeringsalternativ som har mest støtte i Alltinget. (©NTB)