Obama vil ha resultater i Midtøsten

President Barack Obama sendte mandag sin midtøstenutsending George Mitchell til regionen. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pPresident Barack Obama mener det er på høy tid at israelerne og palestinerne vender tilbake til forhandlingsbordet. </p

– Når alt kommer til alt så kan ikke vi fortelle verken israelerne eller palestinerne hva som er best for dem. De må selv fatte beslutninger, sier Obama i et intervju med den arabiske fjernsynsstasjonen Al Arabiya.

– Men jeg tror nå at det er på tide at begge parter innser at den veien de følger ikke kommer til å resultere i sikkerhet og framgang for eget folk, sier Obama.

– Det er på tide å vende tilbake til forhandlingsbordet, sier den amerikanske presidenten.

Utsending

Mandag sendte Obama sin midtøstenutsending George Mitchell til regionen, der han skal besøke Israel og de palestinske områdene, Egypt, Jordan og Saudi-Arabia.

– Fred i Midtøsten er viktig for USA og for våre nasjonale interesser. Det er også viktig for meg personlig, understreker Obama etter et møte med Mitchell og utenriksminister Hillary Clinton mandag.

– Mitchells utfordring blir å arbeide energisk og konsekvent for å sikre genuin framgang, sa Obama.

– Vi er ikke i stand til å få til dette over natten, men jeg er absolutt trygg på at vi kan gjøre genuine framskritt, la han til.

Bredere tilnærming

Obama understreker i intervjuet med Al Arabiya at han akter å legge opp til en bredere tilnærming til konflikten i Midtøsten enn det forgjengeren George W. Bush gjorde.

– Det er umulig for oss å se bare på den palestinsk-israelske konflikten, uten samtidig å se på hva som skjer med Syria eller Iran, eller Libanon eller Afghanistan og Pakistan, sier Obama.

– Alt dette henger sammen, understreker han.

Vil ta tid

Våpenhvile og fred kan imidlertid ikke stables på beina over natten, medgir den amerikanske presidenten.

– Jeg vil understreke at vi ikke regner med å løse dette på noen få måneder, sier han.

– Men dersom vi innleder en jevn prosess på disse spørsmålene, er jeg absolutt overbevist om at USA sammen med EU, Russland og alle araberstatene, kan gjøre betydelige framskritt, sier Obama. (©NTB)