Britene kan få tre dagers arbeidsuke

Titusenvis av selskaper i Storbritannia næringsliv må redusere virksomheten i løpet av året. Regjeringen vurderer nå å kompensere ansatte for lønnstapet de får hvis de bare kan jobbe tre dager i uken. Foto: Scanpix / AP. Les mer Lukk

<pDen britiske regjeringen vurderer å innføre tredagersuke i deler av arbeidslivet. </p

London (NTB): Hensikten er å unngå at finanskrisen skaper masseledighet, skriver avisen Independent on Sunday.

Titusenvis av selskaper i Storbritannia næringsliv må redusere virksomheten i løpet av året. Regjeringen vurderer nå å kompensere ansatte for lønnstapet de får hvis de bare kan jobbe tre dager i uken, melder den velinformerte søndagsavisen.

- Et slikt trekk ville trygge mange arbeidsplasser. Men det vil også være et signal om at finanskrisen er mye mer omfattende enn tidligere antatt, og dermed svekke tilliten til den britiske økonomien enda mer, het det i artikkelen søndag.

Storselskapet JCB, som produserer anleggsmaskiner, har allerede innført fire dagers arbeidsuke for sine ansatte, og vurderer å kutte enda en arbeidsdag.

Men selskapet toppsjef Matthew Taylor krever at staten kompenserer de ansatte for tapet av lønn.

Talsmenn for regjeringen sier til Independent on Sunday at det ikke er aktuelt å innføre lønnskompensasjon for redusert arbeidstid med det første.

Storbritannia hadde tredagers arbeidsuke en periode i 1974, da en gruvestreik skapte strømmangel i industrien.