Bjørgen lengter til høyden

<pMarit Bjørgen (28) var så sliten etter NM at hun vurderte å droppe 10-kilometeren i Otepää. Etterpå kom smilet.</p

Otepää (NTB-Egil Sæther): Sjetteplassen på lørdagens klassiske 10 kilometer var bedre enn ventet. Polske Justyna Kowalczyk var i en klasse for seg selv. Aina-Kaisa Saarinen på annenplass likeså.

Men opp til Virpi Kuitunen på tredjeplass var det bare tolv sekunder.

- Dette var veldig positivt og gledelig. Kroppen har vært helt død etter NM på ski, og jeg var litt i tvil i om jeg skulle starte. Det jeg mangler er overskuddet. Ett minutt opp til Kowalczyk er selvsagt mye, men ikke verre enn at det er fort gjort å ta igjen om overskuddet kommer. Etter alt som er skjedd, var dette et stort pluss, sa Bjørgen til NTB.

- Avstanden opp til Kuitunen var heller ikke avskrekkende, mente hun.

Høyden

Oppskriften på overskuddet er enkel og tradisjonell. Bjørgen dropper kommende helgs verdenscuprenn i russiske Rybinsk.

I stedet venter det mengdetrening i Nord-Italia. Dit drar hun førstkommende fredag.

- Tour de Ski tappet meg for krefter, og jeg trente hardt mellom Touren og NM også. Skiathlomdistansen i NM tok også mye krefter. Jeg gleder meg til å komme til høyden, sa 28-åringen.

Selv om hun ble slått av Therese Johaug med 4 tideler lørdag, er det liten tvil om at Bjørgen er Norges fremste medaljekandidat på 10-kilometeren i VM.

Positiv

Landslagstrener Egil Kristiansen var også spent på Bjørgen på forhånd. Etterpå var han mer lettet.

- Løpet i dag var veldig positivt for Marits del. Det hun trenger nå er overskudd. Det skal hun få i høyden. Der venter det mye rolig mengdetrening. Hun trenger å roe seg nå, sa Kristiansen.

Marthe Kristoffersen overrasket kanskje mest av de norske. Juniorjenta gikk karrierens klart beste klassiskrenn og havnet på åttendeplass. Hun befestet at plassen i VM-troppen er krystallklar.

Men først er det junior-VM på henne.

Ingvild Flugstad Østberg vant skiathlom på hjemmebane i NM. Lørdag ble det tyngre for henne, og hun havnet på 17.-plass. Vibeke Skofterud ble nummer 13.

Forsidebilde: Scanpix.